У Самчиках розмальовують хати

1882

Понад 400 тисяч гривень на ексклюзивний розпис. Самчики, що на Старокостянтинівщині, перетворюють на арт-село. До середини жовтня волонтери з усієї країни самчиківським розписом прикрасять десяток садиб, ще двадцять – наступного року. Окрім приватних будинків, самчикІвкою оздоблять сільську раду, усі автобусні зупинки, шкільний вхід та кілька парканів на двох вулицях.

Пані Вікторія покинула усі справи у Києві і приїхала у Самчики. З десятками інших майстрів вона взялася за улюблену справу – малювання, а разом з тим і за відродження унікального самчиківського розпису.

Самчиківський розпис ще не так давно прикрашав чи не кожну хату у селі. Свої оселі люди розписували як ззовні, так і всередині, а кожен елемент малюнку наділяли сокровенним змістом.

Згодом про унікальну самчиківку трішки призабули, сьогодні ж нарешті самобутній розпис почали відроджувати. Понад 400 тисяч гривень на нове життя самчиківки виділили у Міністерстві культури.

Нове життя самчиківського розпису забуяє на усіх автобусних зупинках, тож при в’їзді до населеного пункту кожен турист одразу ж потраплятиме у справжнє арт-село. Самчиківкою оздоблять сільську раду, шкільний вхід та кілька парканів на двох вулицях.

Та справжнім шедевром стануть повністю розмальовані садиби. Таких у селі обрали поки що десяток. До середини жовтня київські волонтери їх прикрасять самчиківкою. А ось у пані Валентини ексклюзивні квіти зацвітуть тільки на паркані.

Цієї осені під пензлик волонтерів потраплять тільки десять садиб, наступного року – ще двадцять. Тож у Самчиках нове життя самчиківського розпису розцвіте на тридцяти оселях. А вже після цього, візьмуться за його активну популяризацію. Бо ж саме село, переконані жителі, повинні знати не тільки як історичне, а й як мистецьке.

" " " "