У Шепетівці проведуть безкоштовні тестування на ВІЛ та гепатит С

Тестування проводитиметься в рамках Європейського тижня тестування на вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) та вірусні гепатити

1209

У Хмельницькій області в рамках Європейського тижня тестування на наявність вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) та гепатиту С проводитимуть безкоштовні тестування. Про це інформує обласний центр громадського здоров’я.

Зокрема один з пунктів розташований у місті Шепетівка в амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 1 за адресою вул. Валі Котика, 85. Там можна буде пройти безкоштовне тестування з 10:00 до 16:00 26 листопада.

При цьому в обласному центрі здоров’я зазначають, що процедура тестування на ВІЛ проходить доволі швидко та просто, а результат готовий вже через 10 хвилин після того, як у вас візьмуть пробу крові з пальця.

За словами експертів подібні безкоштовні тестування дуже важливі, оскільки кожна друга людина, що інфікована вірусом імунодефіциту, не знає про свій ВІЛ-позитивний статус. При цьому між моментами інфікування та прогресування хвороби до стадії СНІДу може пройти більше десяти років. Отже, вчасне виявлення хвороби у кілька крат збільшить шанси людини на життя. Тим часом, на Хмельниччині за 10 місяців 2020 року вперше встановили діагноз ВІЛ-інфекція 167 людям.

Також, за словами експертів з обласного центру громадського здоров’я, не менш прикра ситуація склалася навколо вірусного гепатиту С. Наразі в Україні на нього хворіє близбко півтора мільйони громадян. З них у одної третьої присутнє хронічне захворювання на гепатит В.  Однак лише 20% громадян знають про свою захворюваність на гепатит В та лише 8% – на гепатит С.

Читайте також: Голосування проти карантину: позиція нардепів Хмельниччини

Це тому, що вірусні гепатити мають безсимптомний перебіг. Більшість хворих дізнаються про те, що інфіковані, коли хвороба вже значно вплинула на печінку.

" " " "