Українці з 1 травня будуть застраховані від стрибків ціни на газ, – Асоціація постачальників енергоресурсів

Завдяки запровадженню річних контрактів на постачання блакитного палива українські споживачі зможуть захистити себе від неочікуваних і різких змін ціни на газ

584

Річний контракт на поставку природного газу за фіксованою протягом всього року ціною дозволить  споживачам застрахуватися від стрибків цін на “блакитне паливо”. Про це повідомив голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

“Річний контракт дозволить захистити споживачів від різких змін ціни газу, особливо під час опалювального періоду. Фактично, річний контракт – це страховка українців від стрибків цін на газ”, – сказав Компан.

Він нагадав, що за ініціативою Кабінету Міністрів усіх побутових споживачів з 1 травня 2021 року буде переведено на річний контракт на газ.  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) в квітні повинна затвердити зміни до Правил поставки природного газу побутовим споживачам.

“Переведення споживачів на базовий річний тариф буде здійснено автоматично. Це позбавить від необхідності витрачати час на укладання нових договорів з постачальниками і збір необхідних для цього документів”, – запевнив глава Асоціації.

В даний момент постачальники газу вже активно готуються до введення річних контрактів для своїх клієнтів.  Артем Компан підкреслив, що введення річних контрактів допоможе стабілізувати ситуацію на газовому ринку.  За його словами, це сприятливо відіб’ється як на політичному кліматі всередині України, так і міжнародному іміджі держави.

“Введення річного контракту дозволить зберегти розвиток ринку газу в Україні і не суперечить домовленостям з нашими міжнародними партнерами – МВФ і ЄС. Передбачуваність роботи ринку зніме соціальну напругу в країні і стане вагомим аргументом для залучення інвесторів”, – резюмував голова правління Асоціації постачальників енергоресурсів.

Читайте також: Рішення прийнято: Хмельниччину все ж переведуть у червону зону

Ціна газу за річним контрактом стане відома 25 квітня – за 5 днів до початку періоду поставки.  Усі постачальники опублікують ціну газу за річним контрактом на своїх вебсайтах.  Умови оплати в рамках річного контракту для побутових споживачів залишаться колишніми – платити за газ необхідно буде до 25 числа наступного місяця.

" " " "