Українці за лічені дні підписали петицію про скасування військового обліку для жінок

1029

Нещодавно, 17 грудня, набрав чинності наказ Міноборони №313, який розширив перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями.

У перелік увійшло 35 видів спеціальностей – від громадського харчування до видавництва та поліграфії. Згідно наказу військовозобов’язаними мають стати програмістки, лікарки, юристки, журналістки, музикантки, соцпрацівниці, працівниці ресторанів та готелів, бухгалтерки, рекламниці тощо.

Відповідний наказ набув суспільного розголосу та супротиву. Так, за лічені дні українці підписали електронну петицію до президента України Володимира Зеленського про скасування наказу. Авторкою петиції є Яна Рашевченко, котра у тексті зазначила, що наказ прийняли без суспільного обговорення, підготовчих заходів, перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації. Жінка зареєструвала петицію 23 грудня, а станом на 11:00 28 грудня її підписали вже 33 176 осіб. Тому, президент розгляне петицію, адже вона набрала необхідних 25 тисяч голосів.

Нагадаємо основні відомості про військоблік жінок:

  • на облік братимуть жінок віком від 18 до 60 років;
  • вагітні та жінки, які виховують малолітніх дітей теж зобов’язані стати на облік;
  • жінкам, які до кінця 2022 року не стануть на облік доведеться сплатити штраф у сумі від 850 до 1 500 грн;
  • штрафуватимуть і підприємства, працівниці яких не стали на облік. Сума штрафу коливатиметься від 5 500 до 8 500 грн;
  • жінок призиватимуть на військову службу чи залучатимуть для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний же час жінки лише самостійно можуть вступити до лав армії (за контрактом).
  • окрім цього при зміні професії жінці потрібно проінформувати територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.
" " " "