Українська скрізь: з 16 січня українців мають обслуговувати українською

764

Українська скрізь: з 16 січня українців мають обслуговувати українською. Відповідно до закону «Про мову» працівники магазинів, перукарень, аптек, кафе, барів тощо на роботі мають послуговуватись виключно державною. Винятки – перехід на російську, англійську, польську чи будь-яку іншу мову – мають робити хіба що на прохання клієнтів. Як ставляться до цього хмельничани?

Продавчиня ось цієї кав’ярні новій нормі геть не дивується. Дівчина каже, в них й без дії закону завжди обслуговували українською. Певна, те, що відтепер так має бути скрізь – абсолютно логічно і нормально.

Позицію баристи підтримують і у м’ясному, і у аптеці, і в побутовій хімії. Тамтешні продавчині також давно вже обслуговують українською, тому проблеми жодної не бачать.

У сфері обслуговування певні, з клієнтами проблем не буде – порозуміються. Зізнаються, щодня обслуговують й російськомовних хмельничан – скарг і претензій до української не було.

На відміну від продавців в клієнтів до закону – питання.

Ось ця пані – єдина з опитаних нами, хто за нову норму – руками й ногами. Жінка певна, мова таки має значення. Свою позицію пояснює просто.

Відповідно до норм закону мовних обмежень у побуті не запроваджують. На жаль, не всі люди про це в курсі.

Жінка зізнається, сама – російськомовна. Проти української зовсім нічого не має, утім, мовний закон не підтримує.

Ось ця пані жінку підтримує. Певна, головне – людина, а якою мовою розмовляє – це вже інше питання.

" " " "