Досить ґвалтувати агросектор: Сергій Лабазюк про повернення 20% ставки ПДВ

695

В перший день липня і запуску ринку землі Верховна Рада України вирішила повернути ставку податку на додану вартість на деякі види сільгосппродукції у розмірі 20%.

Законопроектом №5425-д підтримали 309 нардепів.

Народний депутат партії «ЗА МАЙБУТНЄ», член Комітету з питань аграрної та земельної політики Сергій Лабазюк вважає такі дії парламентарів – знущанням над українськими аграріями. Про це політик заявив з трибуни під час свого виступу в Раді.

За його словами, замість обіцяної державної підтримки для господарників у вигляді 1% від ВВП, фермери знову отримали додаткове податкове навантаження.

«Коли ми скасовували у сесійній залі ставку ПДВ в 20%, то обіцяли на підтримку фермерів мінімум 1% від ВВП. А що натомість отримали? Майже нічого. В більшості країн Європи працює ставка ПДВ в 7%. І навіть не 14%, як ми намагалися зробити. Поверненням 20% ми доб’ємося лише здорожчання с/г продукції», – заявив Сергій Лабазюк.

Згідно із законопроектом №5425-д, відтепер ставка ПДВ в 20% буде діяти при ввезенні: живої великої рогатої худоби, свиней, вівець, молока незбираного, жита, вівса, насіння льону, насіння і плодів інших олійних культур, цукрових буряків.

Ставка ПДВ у 14% залишається на: пшеницю і суміші пшениці і жита, ячменю, кукурудзи, соєвих бобів, роздроблених або недроблених, насіння ріпаку, подрібненого або недробленого, насіння соняшнику, подрібненого або недробленого.

Лабазюк пояснює: при зниженні ПДВ аграріям змогли би вивільнитися живі кошти у розмірі 6%, які можна направити на розвиток виробництва. Що в результаті впливає на рівень конкурентоспроможності агропродукції, ліквідацію схем ухилення від оподаткування, а також виведенню значної частини економіки з тіні.

Нагадаємо, Верховна Рада знизила ставку ПДВ для аграріїв з 20% до 14% у грудні 2020 року.

 

" " " "