Хмельниччина у вогні : за добу рятувальникам області довелося гасити 24 пожежі в екосистемах

У суботу пожежникам вдалося запобігти великій біді, що могла трапитись у Хмельницькому

2649

На Хмельниччині, із приходом весни, знову активізувалися палії. Так, лише за минулу добу, 24 із 28 викликів, що надійшли на пожежно-рятувальну службу, пов’язані із пожежами в екосистемах. Повсюди в області горить суха трава. Звісно ж, вона не загоряється сама, усе це – справа рук людських.

“Упродовж доби, 29-30 березня через байдужість “подолян-паліїв” до закликів рятувальників не провокувати пожежі у природних екосистемах виникли загоряння сухої рослинності у селах Педоси, Олешин, Копистин, Іванківці, Шаровечка, Печеськи, Захарівці Хмельницького району, Майдан Олександрівський Віньковецького району, Юринці Городоцького району, Городище Деражнянського району, Уласово-Русанівка Старосинявського району, Жуків Славутського району, Блидні Полонського району, Кадиївці Кам’янець-Подільського району, Івахнівці Чемеровецького району, Антонівці, Соколівка, Михайлівка, Скаржинці Ярмолинецького району, по одній пожежі у м. Хмельницький, Городок і Нетішин  та ще дві поза межами м. Деражня і с. Хотень Ізяславського району”, – цитуємо повідомлення прес-служби обласної ДСНС.

Загальна площа усіх пожеж, що сталися за добу в екосистемах перевищила 43 гектари.

Щороку вандали випалюють сотні гектарів сухої трави, знищуючи екосистему та прирікаючи на мученицьку смерть дрібних птахів і тварин, що знаходять собі притулок у минулорічних заростях. Крім того, спалювання рослинності завдає непоправної шкоди родючості землі і самим людям, Адже в атмосферу піднімаються всі шкідливі речовини, що осідали на рослинах.

У Хмельницькому минулої суботи, 28 березня, лише завдяки оперативності і професіоналізму пожежників, вдалося запобігти великому лиху: вогонь із палаючої трави міг підбирався до автозаправної станції. Страшно уявити, що могли би статися, якби загорілась автозаправка.

На перехресті вулиць Панаса Мирного та Озерної хтось підпалив сухий очерет. Завдяки вітру і сухій погоді пожежа швидко розрослась до великих масштабів, загрожуючи поглинути розташовані неподалік автозаправку, автомийку і навіть дістатися інії електропередач.

Щоб подолати це загоряння рятувальникам довелося задіяти декілька підрозділів, перекинувши сили, що були задіяні на гасінні інших пожеж. Зрештою їм вдалося здолати вогняну стихію і врятувати об’єкти інфраструктури.

Державна служба з надзвичайних ситуацій закликає громадян схаменутися! Суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми, створена самою природою. Той, хто стверджує, що спалювати траву корисно, помиляється і вводить в оману інших. Не випалюйте сухотрав’я — передусім ви завдаєте шкоди здоров’ю людей, руйнуєте екосистему, адже при трав’яній пожежі гинуть усі живі комахи і тварини, що мешкають у траві і на поверхні ґрунту. Пам’ятайте — такими діями ви здійснюєте злочин, за який передбачено адміністративну, а в окремих випадках і кримінальну відповідальність!

Тож будьте свідомими! Збережіть природу для майбутніх поколінь!” – знову цитуємо прес-службу ДСНС.

" " " "