На Хмельниччині хочуть створити ще два природні заповідники

Загальна площа нової заповідної території становитиме 167,3 гектара

1564

Природно-заповідний фонд нашої області хочуть поповнити ще двома пам’ятками. Про це йшлося на розширеному засіданні колегії Хмельницької ОДА.

Директорка Департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА Тетяна Дзюблюк відзвітувала перед своїми колегами про стан справ у природоохоронній галузі нашого краю.

Хмельниччина – край із унікальною природою, що містить у собі немало перлин, які варто зберегти для нащадків. На території області вже виділено немало місць, де природа охороняється законом. Однак ще залишається немало незайманих куточків, які потребують людської опіки та охорони.

Отже, в області вже розроблено проект створення ще однієї природоохоронної пам’ятки місцевого значення. Йдеться про товтру “Гусикова гора”, розташовану неподалік від села Кам’янка Городоцького району.  Окрім того, що ця місцина дуже красива, особливо навесні, то вона ще й є ареалом для багатьох видів лучно-степових рослин, а також виконує кліматорегулюючу функцію. Тому її будь-що потрібно зберегти для нащадків, переконані науковці. Площа майбутньої заповідної зони становитиме 97,3 гектара.

 

Трохи менша за площею буде інша заповідна зона, в якій мають створити зоологічний заказник “Яцковецький”. Під нього мають намір відвести 70 гектарів. Саме ця територія, розташована на околиці села Яцьківці Дунаєвецького району, в долині річки Студениці, є місецем, в якому сконцентрована материнська колонія підковоноса малого. Це – один із видів кажанів, занесений до Червоної книги України. І саме в цій місцині він активно розмножується. Тут, у штольні, щороку зимують 10 червонокнижних видів кажанів. Тому й ця місцина також потребує захисту.

 

" " " "