На Хмельниччині поліцейські змусили чоловіка зізнатись у крадіжці: хто понесе за це покарання

У ході судового розслідування з'ясувалось, що крадіжку скоїла інша людина

764

Шепетівський міськрайонний суд виправдав 35-річного жителя Нетішина та визнав його не винуватим у крадіжці, яку йому інкримінувало досудове слідство, розповідає прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Крадіжка в одному з Шепетівських магазинів була скоєна ще 8 листопада минулого року. Того дня підозрюваний і справді був у тому магазині, що зафіксувала відеокамера. Правоохоронцям цього виявилось досить, аби висунути чоловікові підозру та зрештою змусити його зізнатись у тому, чого він не вчиняв.

Не останню роль зіграв той факт, що він уже мав судимість. Чоловіку висунули підозру в крадіжці рюкзака вартістю 438 гривень із дитячого відділу. Не знати, як “переконували” його слідчі, проте чоловік “зізнався” в цій крадіжці.

Однак на суді він заявив, що рюкзака не крав, та й взагалі уперше його побачив у відділі поліції. А сам він того дня заходив у магазин купити шкарпетки та навіть не зазирав до дитячого відділу, де був той злощасний рюкзак.

Він заявив, що у слідчому експерименті, який проводили без понятих, його змусили повторити як усе було зі слів поліцейських, адвоката йому не надали та й взагалі зізнання він давав під тиском. (У чому полягав той тиск, чоловік поширюватись не став.)

Читайте також: У Хмельницькому засудили душогуба, що убив рідну матір: вийде через сім з половиною років

У суді допитали також і власника магазину, з якого вкрали рюкзак. Він повідомив, що пропажу виявили ввечері, коли проводили інвентаризацію товару. Власник поскаржився поліцейському, що якраз зайшов в магазин у справах. А вже незабаром йому сказали, що злодія знайшли. Тоді власник написав заяву до поліції про вчинення крадіжки. Він також розповів, як проводилось упізнання крадія. Йому показали відеозапис, сказавши, що чоловік з відео зізнався у крадіжці. Після того й він сам “упізнав” злодія. Водночас він розповів, що у кадрі самого злодія не було видно, а рюкзак із полиці брала начебто жіноча рука. А згодом жінка, яка придивлялась до товару у дитячому відділу, вийшла з повним пакетом повз касу.

Невдовзі знайшлася й жінка, яка вчинила ту крадіжку. Жінка зізналась, що того дня була там в магазині і навіть зустрілась там із підозрюваним, позичивши йому 50 гривень. Але про свій намір вкрасти річ із магазину вона нічого йому не казала, і на тому вони розійшлися. Незабаром жінка подарувала вкрадений рюкзак доньці своєї знайомої.

Отож, заслухавши на суді усіх свідків та підозрюваного, суд визнав, що зізнання у крадіжці було здобуто у підозрюваного незаконним шляхом, що є істотним порушення прав і свобод людини. Тому суд зняв із нетішинця обвинувачення та визнав його не винним.

Щодо стягнень із поліцейських, які  змушували чоловіка до зізнання, ніякої інформації немає. Можливо хоч буде якесь адміністративне покарання.

" " " "