Тероборона потребує виділення з держбюджету майже 3 млрд грн, – Сергій Лабазюк

524

Оборона кордонів України та територіальної цілісності – першочергове задання центральної влади, а не відповідальність органів місцевого самоврядування. Таку думку в ефірі волинського телеканалу «АВЕРС» висловив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє» Сергій Лабазюк.

За його словами, закон про національний супротив ввели в дію, проте не виділили із Державного бюджету кошти на розгортання сил Територіальної оборони. Мова йде про суму у 2,7 млрд гривень, яка орієнтовно необхідна для забезпечення діяльності батальйонів в регіонах Україні на тлі воєнної загрози зі сторони Російської Федерації.  

«Оборона країни – відповідальність центральних органів влади! І під це сьогодні потрібно терміново виділяти кошти! Розумію, що Державний бюджет має нюанси і грошей не вистачить на все! Проте за січень в нас є перевиконання бюджету на 8 млрд грн! Це кошти громадян України, які були сплачені до бюджетів. Якщо бізнес працює, то держава має нести відповідальність за безпеку громадян! Цифра в межах 2,7 млрд грн – це та орієнтовна сума, яку сьогодні потребують регіони для створення територіальної оборони», – пояснює Лабазюк. 

На переконання нардепа, сьогодні, як і 8 років тому, волонтери в регіонах підіймають нашу армію власними силами. Проте, як говорить Лабазюк, нам потрібно на державному рівні фінансувати створення відповідних приміщень для тероборони, забезпечити усім необхідних добровольців та надати відповідні умови для тренування. 

«Тішить те, що сьогодні є господарі на місцях, небайдужі люди! Це і міські голови, голови ОТГ та місцеві депутати, а також представники бізнесу, які беруть на себе відповідальність, не чекаючи кроків від центральної влади. І я бачу, який пішов сьогодні поштовх. Проте нам потрібно забезпечити відповідне фінансування на державному рівні. Чого варта тільки зброя чи броньовані двері? Досить немалі фінансові навантаження лягають на плечі органів місцевого самоврядування. Більшість громад за власні кошти не зможуть цього зробити!» – додає парламентар.  

Які дії агресора та їхні наслідки будуть надалі, ніхто точно не знає. Тому, як переконує Лабазюк, ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій та до захисту наших територій. Депутатська група «Партія «За майбутнє» пропонуємо скликати позачергове засідання та розглянути відповідні зміни до Державного бюджету в частині збільшення видатків на територіальну оборону. Подбати про належне фінансування потрібно  вже сьогодні, а не чекати реальної загрози.

" " " "