У Хмельницькому виставили колекцію старих ялинкових прикрас: захоплення і ностальгія

Найстаршим із представлених іграшок – по сім десятків літ

2146

У Хмельницькій міській для бібліотеці для дітей та юнацтва виставили колекцію із майже тисячі ялинкових прикрас, яким уже виповнився не один десяток літ, розповідає “Суспільне”.

Усі виставлені іграшки – із приватної колекції хмельничанина Ігоря Байдака. Колекціонер каже, що почав збирати ялинкові прикраси спонтанно.  Просто одного разу побачив на базарі таке скляне диво і не зумів пройти повз нього. Торік, каже пан Байдак,він уперше виставив ці іграшки на ретро- ялинці. Але за рік його колекція відчутно поповнилась, і а ялинці їм уже було и тісно. Тому він вирішив влаштувати експозицію в бібліотеці.

Старі іграшки, яким по 60 літ і більше, міцніші за сучасні, каже колекціонер. Та все ж вони потребують особливого зберігання. Бажано, щоб і волога, і повітря не мали до них доступу. Тому догляд за ними і їхнє зберігання – то ціла наука.

Свої експонати Ігор Байдак знаходить переважно  на блошиних ринках. А тепер уже й знайомі, знаючи про цю його пристрасть, дарують йому старі ялинкові прикраси, що завалялись у них дома.

Географія його експонатів – уся Україна: від Харкова до Львова. Є в його колекції також і закордонні прикраси – із Німеччини та Польщі. А перлина його зібрання – старий радянський супутники великого розміру з усіма антенами. Яким дивом тоненькі скляні вусики-антени не обламались і дійшли до нашого часу – звивина, каже збирач. Тож він береже цю річ, мов зіницю ока.

У майбутньому Ігор Байдак волів би відкрити музей-кав’ярню Нового року і Різдва, в якому його іграшки прикрашали би інтер’єр упродовж усього року. А поки що ця виставка працюватиме в бібліотеці  до 13 січня. Вхід туди – безкоштовний.

" " " "