У Кам’янці-Подільському відреставрували Гончарську вежу

Загальна вартість відновлення вежі – понад 1,8 млн гривень

1288

У Кам’янці-Подільському відреставрували Гончарську башту – найбільшу у східній частині міста, повідомляє медіа-ресурс vdalo.info.

Реставраційні роботи були розпочаті у 2017 році. Саме тоді було оголошено тендер на проведення відповідних робіт із попередньою вартістю 1 166 148 гривень. А передувала цьому розробка проектно-кошторисної документації ремонту вежі. Нею займався Київський інститут “УкрНДІпроектреставрація”. Тендер на проведення реставраційних робіт виграла фірма “Гермес-С”.

Найбільша складність роботи полягала в тому, що після реставрації дах башти мав бути таким, яким його зробили майстри середньовіччя. Зараз так не будують, отже треба було розробити зовсім нові інженерні рішення.

Дах вежі, який востаннє ремонтувався у 60-і роки минулого століття, вже перебував в аварійному стані. Потребувало заміни не лише покриття, але й перекриття вежі. Його демонтували дуже швидко. А далі розпочали монтаж нових несучих конструкцій даху.

Читайте також: У сквері Шевченка відновлять скульптури Миколи Мазура

У 2018 році були повністю відреставровані стіни і бійниці вежі. А наступного року облаштували монолітне залізобетонне перекриття на рівні другого ярусу. Це дало змогу встановити дерев’яні галереї, з яких можна оглянути систему оборони цієї башти.

Цьогоріч у Кам’янці мають реставрувати ще одну фортифікаційну споруду – Башту на броді, збудовану у XVI сторіччі. Мінкульт уже виділив на це 1 млн 232 гривні.

" " " "