УГКЦ опублікувала заяву проти сурогатного материнства

Греко-католики вважають, що всі протиприродні методи запліднення і виношування дітей слід заборонити законом

1373

В Україні спалахнув скандал через відео, оприлюднене клінікою BioTexCom, в якому міститься 46 немовлят, народжених від сурогатних матерів, яких не можуть забрати біологічні батьки через карантин і скасування транспортного сполучення між  країнами. Усі ці діти народжені українськими жінками, які погодилися стати сурогатними матерями для іноземних подружніх пар, що не можуть самі стати батьками.

Дітей утримують у київському готелі “Венеція” у той час, як їхні батьки із США, Італії, Іспанії, Британії, Китаю, Франції, Німеччини, Болгарії, Румунії, Австрії, Мексики та Португалії не можуть забрати своїх малюків.

У звязку з цим деякі релігійні організації висловили обурення з приводу факту існування сурогатного материнства на території України. Зокрема, з офіційною заявою виступила УГКЦ. Представники греко-католицького духовенства вважають, що діти мають народжуватися виключно у природний спосіб, а “сурогатне материнство це право жорстоко порушує”.

Автор и заяви вважають, що ідея сурогатного материнства трактує людину як “товар, який можна замовити, виготовити і продати”.

Водночас вони засуджують і так зване альтруїстичне сурогатне материнство, коли дитина виношується сурогатною матір’ю  безкоштовно, не за гроші, а лише з метою допомогти бездітній родині.

“Ми солідаризуємося із закликом Уповноваженої Верховної Ради України з питань прав людини заборонити на законодавчому рівні міжнародну торгівлю дітьми в Україні та закликаємо і вимагаємо заборонити сурогатне материнство у будь якій формі (альтруїстичній і комерційній)”, – ставлять свої вимоги греко-католицькі священики.

Нагадаємо, що екстракорпоральне запліднення та сурогатне материнство дали можливість тисячам подружніх пар пізнати щастя батьківства, про яке вони раніше не могли навіть мріяти. Крім того нагадаємо, що жінки добровільно погоджуються стати сурогатними матерями і багато хто з них це сприймає не лише як засіб заробітку (хоча й це також), але й як можливість допомогти жінкам, які самі не можуть виносити дитину.

Читайте також: Зникла вагітна жінка: у її доньки в інтернаті виявили COVID-19

Мабуть, проблема заслуговує на дискусію в суспільстві , і напевно вітчизняні закони, що стосуються сурогатного материнства, потребують доопрацювання. Однак давати це питання на відкуп клерикалів певно усе-таки не варто. Адже так можна і до середньовіччя скотитися, коли на площах привселюдно спалювали єретиків і відьом.

Цікаво було б  дізнатися думку наших читачів. Як ви ставитесь до проблем сурогатного материнства, і чи вважаєте заборону його доцільною?

" " " "