Збитковість та ріст безробіття: яку ціну для ФОПів матиме січневий локдаун

882

24 січня закінчується так званий карантин зимових канікул, під час якого представники малого та середьного бізнесу змушені були припинити свою роботу. Більшість українців вже відчули негативні економічні наслідкі після січневого локдауну.
Народний депутат України від фракції «За Майбутнє» Сергій Лабазюк в своєму авторському блозі на Liga.net розповів, чого чекати підприємцям після 24 січня та чи взагалі реально вижити ФОПам в українських реаліях.
В умовах пандемії ситуація загострилась — фізичних осіб-підприємців загнали в досить жорсткі рамки.
Як повідомляє ООН, 10% українського малого й середнього бізнесу з причини пандемії вже перебуває на межі банкрутства.
“Січневий локдаун просто доб’є ФОПів та призведе до закриття бізнесів. Станом на сьогодні, люди позакривали бізнес, залишилися без роботи, і це ніяк не відновити в один момент після 24 січня. Потрібна більш тривала підтримка”, — вважає Лабазюк.
До всього, для підприємців у 2021 році збільшуються податки. На цей рік державний бюджет передбачає підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Саме від цих показників залежить розмір ЄСВ та єдиного податку. Відповідно, ЄСВ зросте до 1320 грн, єдиний податок — до 227 грн для ФОПів 1 групи, до 1200 грн для — 2 групи.
Зі слів політика, після завершення січневого карантину попит буде орієнтований на товари щоденного побуту, а купівельна спроможність українців відчутно знизиться: “Простіше кажучи, у людей буде менше грошей, а отже й потреб. Це призведе до зменшення видатків на соціальну підтримку населення та негативно відіб’ється на рівень заробітної плати. Згідно з прогнозами Київської школи економіки, упродовж 2021 року ціни на продовольчі товари в середньому зростуть на 4 % і карантин на ці показники не впливатиме”.
Щодо питання — чи переживуть підприємці січневий локдаун, Сергій Лабазюк дає такі прогнози: “Однозначно — не всі. Більшість фізичних осіб-підприємців будуть змушені звільнити працівників та перейти працювати в тінь, що поверне нашу країну в розрізі економічного розвитку на 10 років назад”.

" " " "