УРОЖАЙ ШТИРІЙСЬКИХ ГАРБУЗІВ

428

Майже 600 гектарів штирійськихголозерних гарбузів засіяли на Хмельниччині цього року. Цей овоч родом з Австрії  і добре відомий в світі, зокрема і в Україні. Найбільше цінують його за насіння – воно не має лушпиння і легко переробляється. Зараз на полях області триває збір урожаю.

Штирійський гарбуз вивели в Австрії. Особливий тим, що насіння не має лушпиння. Тим і відрізняється від звичайних сортів. З нього роблять олію, що наповнена корисними властивостями. Крім того, використовують насіння у хлібопекарській галузі та виробляють ліки. Ці гарбузи вирощують в Україні, зокрема і на полях Хмельницької області. За словами агронома Віктора Грами, його компанія уже зібрала половину врожаю.

Уже 5 років група компаній Вітагро вирощує цей сорт гарбузів. Вони ростуть з літа до осені. За особливою технологією використовують спеціальні комбайни для збору урожаю. Із зібраних гарбузів забирають м’якоть та залишають її на землі, бо це найкраще добриво.

Далі сировину перевозять у село Михнів. Тут знаходиться завод з переробки гарбузового насіння. Декілька Камазів по черзі пересипають свій вантаж до спеціального бункеру, де миють, а згодом перевозять до спеціальних сушарок насіння. Далі його фасують у величезні мішки та відвозять на склад. А тоді насіння експортують до Європи.

Насіння штирійського гарбуза багате корисними речовинами. Його властивості сприяють обміну речовин та зниженню ваги. А ще воно зменшує ризик виникнення ракових захворювань, забезпечує роботу серцево-судинної  та імунної системи та робить шкіру здоровою.

" " " "