Увага – кліщі: особливо небезпечна інфекція на Хмельниччині

Лікарі закликають краян не видаляти кліща самотужки, а робити це в медзакладі

785

Разом із довгоочікуваним теплом на Хмельниччину прийшов і сезон кліщів. Ці маленькі  і не завжди на перший погляд помітні комахи можуть завдати великої шкоди, якщо їх вчасно не виявити та не боротися з наслідками їхнього “вторгнення”.

Лікар-епідеміолог ДУ «Хмельницький лабораторний центр МОЗ України» Лариса Гранична радить щоразу після прогулянки на природі ретельно оглянути свій одяг і тіло, аби вчасно виявити паразита, що може непомітно присмоктуватись до будь-якої теплокровної істоти.

Підступність кліща в тому, що його “вторгнення” відразу не помітне. Разом з укусом він вприскує під шкіру анестезуючу рідину, яка абсолютно маскує біль від укусу, і дає паразиту можливість заглибитись під шкіру. І лише через кілька годин, коли непроханий гість уже намертво присмоктався до вашого тіла, виникає відчуття дискомфорту в місці укусу.

Крім того, що це просто неприємно, це ще й дуже небезпечно. Адже кліщі переносять на собі інфекції, які можуть не лише завдати великої шкоди здоров’ю, але й стати причиною  летального наслідку.

Зокрема, кліщі переносять хворобу Лайма, енцефаліт, який призводить до нервового паралічу і летальних наслідків, а також марсельську гарячку.

Від початку цьогорічного “сезону кліщів” у Хмельницькому по медичну допомогу звернулося вже 142 “вкушених”. Серед них 93% – діти. Причому в травні покусаних виявилось більше, ніж у квітні. Тобто, разом із теплом зростає й статистика таких випадків.

“В лабораторію особливо небезпечних інфекцій доставлено 98 кліщів. Результати їх дослідження показали, що 41 з них був інфікований. 38 кліщів доставлено при самозверненні громадян. Насправді, лише половина людей після укусу звертається до медиків”, – каже Лариса Гранична.

Та навіть якщо кліща, який вкусив людину, з якоїсь причини не відалося дослідити, то можна через 3-4 тижні після його укусу здати аналіз крові на наявність антитіл до борелій, каже лікарка. Якщо антитіла в крові є, отже інфікування відбулося.

Тоді медики зможуть вчасно відреагувати на нього і призначити лікування, яке вбереже пацієнта від сумних наслідків укусу кліща.

" " " "