В обласному центрі на Кам’янецькій багатоповерхівка вже тиждень стоїть без газу

Постачання блакитним паливом перекрили після виявлення ряду порушень

1656

У Хмельницькому будинок № 65, що розташований по вулиці Кам’янецькій, вже більше тижня відімкнений від газопостачання. Про це розповіло видання “Суспільне”, посилаючись на коментар від директора муніципальної компанії “Проскурівська” Вадима Дудара.

Ще місяць тому у сусідньому багатоповерховому будинку сталася трагедія – двоє дітей загинуло від отруєння чадним газом. Комунальники провели ряд перевірок, в ході яких виявили декілька порушень. Саме це і стало причиною для тимчасового припинення постачання блакитного палива.

За словами Дудара, подібні планові перевірки здійснюють двічі на рік. Виявлені порушення повинні бути усунені або самими мешканцями відповідних квартир, або за допомогою фахівців.

“Немає кишені для чистки димових каналів в двох квартирах, немає доступу до кишені димових каналів в чотирьох квартирах, і ще зафіксовано ряд інших порушень. Як тільки вони усувають проблеми, через день-два газ в них буде”, – пояснив Вадим Дудар.

За словами одного з жителів будинку, постачання газу було призупинено ще більше семи днів тому, коли в декількох квартирах виявили порушення правил експлуатації вентиляційних систем. Перевірка, як зазначалося вище, була ініційована після трагедією зі смертю двох дітей.

Після виявлення порушень компанія звернулася до Хмельницькгазу з заявою про призупинення газопостачання для зазначеного багатоквартирного будинку. При цьому житель багатоповерхівки стверджує, ще управляюча муніципальна компанія сама повинна була усунути подібні проблеми, оскільки будинок перебуває в неї на балансі.

“Сказали, буде добре, якщо до нового року ми будемо з газом, але це малоймовірно”, – резюмував обурений житель будинку.

Багато мешканців були змушені купити електроплитки, однак дозволити собі їх змогли не всі. І це при тому, що на носі Новорічні свята.

“Гігієни немає нормальної, не можна ні руки помити. Це ж не на часі, перед новим роком затіяти таке”, – каже житель будинку Олександр.

В той же час головний інженер “Хмельницькгазу” Олександр Лоб пояснює, що в ході перевірок висновок був однозначний: вентиляційна система споруди наразі не придатна для експлуатації. При цьому відповідальність за її належний стан лежить або на балансоутримувачі, або ж на самих власниках житла.

“Ми дали попередження мешканцям даного будинку і відключили газопостачання до усунення всіх порушень. Все це залежить від самих мешканців будинку, тому що вони порушують вимоги правил безпеки систем газопостачання і всіх нормативних актів, в частині встановлення примусової вентиляції та у частині замуровування очисних кишень, в частині приєднання газообладнання до димовентиляційної системи”, – говорить Олександр Лоб.

Читайте також: Упродовж карантину хмельничанам без лічильників не будуть відключати газ

Це не єдиний подібний випадок у Хмельницькому. Окрім будинку на Кам’янецькій ще сім будинків у Хмельницькому теж відімкнені від газової мережі. В кожному з них були виявлені аналогічні порушення експлуатації вентиляційних систем. Тим часом перевірки ще тривають, тому без газу може залишитися ще більше людей.

" " " "