В травні побутових споживачів переведуть на річний тариф на газ, але це може бути невигідно

Плата за місячними тарифами може виявитись дешевшою, ніж за річним

6167

Вже з 1 травня в Україні планують перевести споживачів на річний тариф на газ. Кожна компанія-постачальник має опублікувати до 25 квітня вартість свого річного продукту. Як планують у НКРЕКП, всіх побутових споживачів спочатку переведуть на річний тариф. А далі вже кожен визначатиметься і з видом тарифу на газ, і з постачальником.

Річний тариф на газ уряд вважає вигідною альтернативою місячним тарифам, які повсякчас змінюються та змушують українців, із настанням опалювального сезону, пити заспокійливе. Аби цього не було, людям запропонують фіксовану ціну на цілий рік, щоб вони могли хоч приблизно планувати свої видатки на газ.

Фіксований річний тариф діє в Україні вже з минулого року, однак скористалося ним поки небагато людей. Цьогоріч же ним мають намір охопити всіх споживачів. Тому в травні усіх планують перевести саме на річний тариф. Однак це не означає, що споживачі будуть змушені “жити” з цим тарифом цілий рік.

Той, хто не захоче платити упродовж року фіксовану ціну, зможе відмовитись від річного тарифу та перейти на місячний або квартальний. Крім того, споживачі, як і дотепер, зможуть змінювати постачальника. Щоправда, тим, хто перейшов на місячний тариф, повернутися на річний вже не дадуть. Принаймні, такі положення закладені в проекті рішення НКРЕКП, яке ще, звісно будуть обговорювати. До речі, річний тариф на газ мають намір винести на всенародне обговорення.

Фахівці кажуть, що плата за місячними тарифами на газ може виявитись вигіднішою, ніж плата за річним

Це пов’язують із тим, що цінові коливання на європейському ринку газу прогнозувати неможливо. Звісно, всі розуміють, що влітку газ буде дешевшим, а взимку дорожчим. Але от наскільки він буде дорожчим, передбачити неможливо. Тому компанії, які закладатимуть річний тариф на газ у вигляді такого собі середнього арифметичного між літніми і зимовими цінами, можуть прогадати. Якщо зимовий тариф за формулою “Роттердам+” виросте відчутніше, ніж вони прогнозували, то за підсумком року, вони можуть залишитися зі збитком.

Читайте також: Тариф на електроенергію та газ з 1 квітня можуть вирости у кілька разів

Отже, компанії намагатимуться закласти в річний тариф ймовірні цінові ризики, і тому він може виявитись надто високим, тоді як за місячним тарифом влітку взагалі доведеться платити менше, а взимку тариф може виявитись не вищим за річний. Тому ще невідомо, наскільки вигідним буде річний тариф, і чи не варто буде залишитись на місячному.

" " " "