В Україні грі у шахи виповнився 51 рік.

2141

32 фігурки і 64 клітинки. 20 липня в Україні святкують День гри у шахи.  Офіційно сьогодні їм виповнюється 51 рік. Звісно, сама гра існує вже давно. Певно, ніхто не може сказати чіткої дати їх появи. Тому існує чимало теорій з цього приводу. Та це не головне. У світі шахи так припали до душі, що близько 100 країн світу визнали їх офіційним видом спорту. Їх навчають грати зі шкільних років. Опанувати основи може кожен бажаючий, для шахів не існує обмежень, грати можна навіть наосліп.

Одна із найдавніших ігор світу – шахи. В Індії вона носила зовсім іншу назву – чатуранга. І замість двох супротивників у ній змагалося чотири. Пізніше гра перейшла до персів і її перейменували в шатранж. Звідки і пішла сучасна назва. Під час гри вони казали «шах», що в перекладі означає «король». Шах і мат – король помер.

Не тільки через походження шахів досі тривають суперечки, а ще і про призначення цієї гри. Часто виникає запитання: гра в шахи – мистецтво чи спорт? Та вмілі гравці говорять, що вона вдало поєднує і те, і інше.  Мистецтвом називають вміння прораховувати стратегічні кроки, відчувати супротивника і вводити його в оману, інколи, навіть, через жертву важливої фігури. Спортом шахи визнали близька 100 країн світу.  Для професійної гри потрібні постійні тренування.

Із появою Інтернету з’явилося чимало сучасних ігор на будь який смак. Та шахи залишаються не менш популярними.  Як зізнаються гравці, вони поважають шахи через рівні можливості між двома суперниками. На комп’ютері можна грати як з напарником, так і одному.

 

" " " "