В Україні відмінили Книгу відгуків та пропозицій. Підсумки тижня .

2194

Не влаштовує товар чи послуга – підключайтесь до інтернету. В Україні відмінили Книгу відгуків та пропозицій. Незабаром скаржитись споживачеві можна буде лише он-лайн. Таке рішення – Кабінету Міністрів, котрий 6 березня своєю постановою її просто скасував. В Мінекономрозвитку наполягають, нічого дивного, адже вона – пережиток минулого. Жодна розвинена країна світу не користується цим видом друкованої продукції. На часі – електронні звернення – до них якраз і йдемо. Цього тижня наші журналісти з’ясовували – чи готові споживачі та підприємці до чергового європейського ноу-хау.

Книга відгуків та пропозицій, а в народі – Книга скарг відтепер – не потрібна. Таке рішення прийняли у Кабміні 6 березня. Чинності воно поки не набрало, та вже незабаром сказати своє «фе» підприємцям, котрі торгують продовольчими, непродовольчими товарами або надають послуги, так би мовити, не відходячи від каси споживачі не зможуть. Хоча, як-то кажуть, все залежить від власника. Вікторія Потічко із 2014-го тримає власний магазин одягу для майбутніх мам. Каже, у куточку споживача Книга скарг – від початку роботи. За 5 років у ній – жодного запису. А все тому, що із клієнтами комунікує он-лайн.

Разом з тим, підприємиця Книгу скарг ховати не поспішає. Каже, поважає своїх клієнтів і їхню думку. Раптом хтось захоче щось написати – має право. Адже можуть бути не лише скарги, а й пропозиції.

Книга відгуків та пропозицій – гарний помічник у роботі, перш за все, для працівників Держпродспоживслужби. Там, кажуть ,дещо втратять із її відміною.

Додають, вона –  скоріше не мінус, а плюс й для самих підприємців. Певні, ті, хто працює на совість і заради споживача зовсім не раді такому законодавчому ноу-хау. Так само й споживачі не в захваті від ідеї. Звикли писати свої думки з приводу тут, зараз і від руки. Тепер це доведеться робити в режимі он-лайн – за допомогою комп’ютера чи смартфону. Зважаючи на те, що скаржаться, в основному люди старшого покоління, у Держпродспоживслужбі очікують збільшення об’ємів роботи.

Скарг від споживачів у Держпродспоживслужбі краю не бракує. Лише за 2018-ий відповідним відділом тут розглянуто 555 звернень від громадян, хоча отримали  на одне більше. Його перенесли на рік поточний. Кажуть, не встигли, бо не було погодження. Законодавство зобов’язує кожну перевірку звіряти із Міністерством.

В Держпродспоживслужбі додають, якщо міністерське погодження отримають із запізненням, заяву ніхто не проігнорує – вона обов’язково буде розглянута.

За допомогою Держпродспоживслужби впродовж 2018-го скривдженим споживачам повернули близько 145 тисяч гривень. Чимало товарів поміняли чи поремонтували. В основному це стосується непродовольчої групи. Заяви щодо неякісної побутової техніки та одягу трапляються чи не найчастіше. Більше нарікань у краян – хіба що на послуги – житлово-комунальні.

А, от, на продукти краяни майже не скаржаться. Молоко, хліб, ковбасу в магазинах одразу замінюють або повертають кошти. Утім, лише у випадку, якщо вони – неякісні. Просто так віддати харчі у магазин не можна. Адже продовольчі товари –у групі тих, котрі обміну і поверненню не підлягають. Так само, бо передумали, не можна вертати лікарські препарати, засоби гігієни, дитячі іграшки, товари для немовлят, тканини, ювелірку, друковані видання, а також білизну. Вікторія Потічко каже, люди не завжди знають законодавчі тонкощі.

Товари, які не в згаданому списку можна і повернути, і обміняти, але лише протягом 14 днів. Це, якщо вони – якісні. Якщо – ні. Терміни збільшуються. Строк позовної давності, до прикладу, обмежується одним роком. Неякісний товар можна або замінити на аналогічний якісний, або поремонтувати (це стосується непродовольчої групи), або повернути назад кошти. Вимагати у продавця будь що із переліченого можна лише за наявності чеку. Без нього – у вас жодних прав.

 

" " " "