Вакцинація  від грипу – чи є ліки від небезпечної хвороби? Підсумки тижня .

1136

Недуга холодів. В Україну йде небезпечний вірус грипу, самолікування якого може призвести  навіть до смерті. Тож лікарі пропонують убезпечити організм від зараження та придбати вакцину. Різновидів  є декілька, тож про її наявність у аптеках, ціну та дієвість  наші журналісти  розпитали  фармацевтів та епідеміологів. Не останнє місце в зміцненні організму займає і раціон.

Висока температура, важкість у грудях, кашель та ломота у тілі – основні симптоми небезпечної хвороби. Сезон захворювання почався у жовтні – в Україні вже перехворіли 140 тисяч осіб.  На Хмельниччині  піку захворюваності поки не спостерігається, проте місця великого скупчення людей можуть стати джерелом зараження. Найдієвішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення препарату – початок осені . Втім, щеплення можна робити й пізніше – упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 14 днів. Для отримання препарату потрібне обстеження лікаря.

На сьогодні відомо чотири вакцини проти грипу,  рекомендовані Міністерством охорони здоров’я. Не всі вони є у  хмельницьких аптеках, але деякі  препарати вже поступили  – кажуть  фармацевти.

Середня ціна  однієї ампули  – біля двохсот гривень. Для вакцинації потрібно взяти направлення у дільничного лікаря, придбати  ліки та прийти на щеплення у поліклініку. Важлимив є правила  зберігання вакцини – вона може зіпсуватись  та стати шкідливою.

Лікарі попереджають – у час холодів до українців може вчепитися три штами вірусі.  Найбільше, хто перебуває у зоні ризику – діти до 5 років,ті, хто старше 65 та вагітні. Крім того,  вакцинацію варто зробити усім, хто працює у велелюдних місцях.

Під час хвороби, кажуть лікарі, не варто виходити на роботу – так можна стати джерелом зараження. При важкості у грудях  та високій температурі  ні в якому разі не варто лікуватися народними методами, адже згодом можуть іти ускладнення. До того ж , під час щеплення теж потрібно бути під наглядом лікарів, адже реакція організму на вакцину різна. Важливо  прочитати інструкцію та переглянути перелік протипоказань. Проте краще робити профілактику та не давати хворобам шансу.

Для профілактики  лікарі рекомендують  декілька порад. Бути фізично активними, уникати стресу, висипайтися, пити багато води та харчуватися поживною їжею. Вакцинацію хмельничани вважають теж  дієвим засобом від небезпечної хвороби.

Щосезону  українців вражає новий штам грипу, до якого у них немає  імунітету. Проте, якщо  вести здоровий спосіб життя, ризики захворіти зменшуються. Збільшення кількості  бажаючих отримати щеплення у хмельницьких поліклініках очікують вже з понеділка.

" " " "