Вбивство у Хмельницькому СІЗО: суд над пенітенціаріями триває.

2952

У Хмельницькому триває суд над пенітенціаріями. Двох працівників Ізяславської виправної колонії № 58 звинувачують у перевищенні службових повноважень та нанесенні важких тілесних ушкоджень ув’язненому Хмельницького слідчого ізолятора кам’янчанину Андрію Данилюку. Нагадаємо, півтора роки тому чоловік помер під час етапування. За версією пенітенціаріїв, від серцевого нападу. Вдова покійного Яна Магелат переконана, чоловіка вбили за відмову у сприянні торгівлі наркотиками у виправних закладах.

Ось так Андрій Данилюк виглядав зазвичай, а ось так – після серцевого нападу, котрий, за версією пенітенціаріїв застав його у СІЗО 21 жовтня 2015-го під час етапування. Вдова загиблого переконана, чоловіка не підкосило здоров’я, його просто вбили.

Пані Яна додає, вона – не голослівна. Результати експертизи – тому підтвердження.

Вдова Андрія Данилюка переконує, її чоловік поплатився за власні переконання й за те, що багато знав. Додає, свого часу він відмовився сприяти торгівлі наркотиками у СІЗО.

Суди над підозрюваними по справі тривають вже не один місяць. На черговий пані Яна покликала журналістів. Каже, потребує допомоги, бо захист сильний, а прокуратура не допрацьовує. Сьогодні, до прикладу, державний захисник забувся подати документи для продовження домашнього арешту.

Наступне судове засідання відбудеться 26 липня. Наразі через недогляд прокуратури міру запобіжного заходу підозрюваним пом’якшили від домашнього арешту до особистого зобов’язання. Адвокат обвинувачення каже, незважаючи на це, певен у торжестві правосуддя. Адже, питань до пенітенціаріїв має чимало. Перше і найголовніше стосується виклику правоохоронців. Після смерті Андрія Данилюка із ним зволікали понад півтори години.

Не менш важливі і суперечливі, на думку адвоката, й питання щодо доцільності перебування працівників Ізяславської колонії № 58 на території Хмельницького СІЗО під час етапування. Пенітенціарії стверджують, їх направили для посилення.

Всі ці питання і інші, каже адвокат, в судовому засіданні лише мають дослідити. Додає, сподівається на чесний суд і справедливий вирок.

 

" " " "