Відновлення культурної спадщини: як на Хмельниччині врятували 100-річний палац завдяки приватизації

1527

Споруда була маєтком адвоката, початковою школою, палацом піонерів, а потім її просто занедбали. Відродження пам’ятки архітектури, датованої 1910-м роком, у місті Деражня почалося тільки зараз, завдяки передачі в приватні руки. Минулого року Фонд держмайна виставив Палац Гершгоріна на онлайн-аукціон з малої приватизації у державній електронній торговій системі Прозорро.Продажі, а нині в палаці вже приймають туристів та проводять дослідницькі роботи. 

Новий власник не лише розпоряджається майном, а й виконує зобов’язання перед державою: бо об’єкти, які становлять культурну чи іншу цінність, мають охоронятися, зберігатися та використовуватися, відповідно до встановленого режиму. А також їх потрібно утримувати в належному стані. Тепер це завдання Ганни Гаврилів, засновниці «Спадщина.UA» – проєкту, який відроджує об’єкти культурної спадщини України.

Вона перемогла у електронних торгах на Прозорро.Продажі, участь у яких брали 13 охочих. Після активних торгів вартість зросла у 126 разів. Палац придбали за понад 1,5 млн гривень. Ганна Гаврилів розповідає: це її перший успішний досвід у таких торгах.

«Заявку на участь в системі Прозорро.Продажі подавала лише раз, у 2019 році. Тоді, на жаль, ми не стали переможцями і тривалий час до е-аукціонів не поверталися. Але минулого року зрозуміли, що унікальну нерухомість можна купити тільки в держави. Після перемоги на цих торгах ми взяли участь ще в понад 20 державних е-аукціонах, придбали 7 історичних споруд на Львівщині, Волині та Поділлі», – розповідає Гаврилів.

Впродовж 4 місяців команда «Спадщина.UA» спільно з майстрами та за підтримки місцевої влади й музейників працювала над проєктом. Вдалося відкрити цілий пласт раніше невідомої історії Деражні: під радянським шифером виявили фрагменти автентичної крівлі, відновили доступ до підвальних приміщень, знайшли зразки унікальних кахлевих печей, які колись прикрашали палацу. 

Зараз палац Гершгорина відкритий для відвідувачів: на першому поверсі діє експозиція, можна оглянути підвал з арками. В палаці проводять групові та індивідуальні екскурсії в співпраці з місцевим історичним музеєм. 

«Пам’ятки мають термін придатності – після 4-5 років відсутності господаря, охорони та належної експлуатації споруда починає руйнуватися безповоротно. І вартість її відновлення до первинного стану суттєво зростає. Чи не в кожній громаді є низка об’єктів історичної нерухомості, які ще можна врятувати. Аукціон – єдиний шлях, завдяки якому історична будівля може перейти з державної в приватну власність. Вважаю, що це ефективна та конструктивна співпраця, яка вигідна всім учасникам процесу – державі, громаді, власнику», – розповідає Ганна.
Зараз Ганна Гаврилів – активний користувач Прозорро.Продажі. Говорить, що система дуже зручна для користувачів – все чітко, правила прості та справедливі:

«Трішки вашого часу для ознайомлення з інструкціями на сайті та допомога менеджера акредитованого майданчика – і будь-який громадянин України може стати рівнозначним учасником торгів і придбати свою мрію на законних підставах завдяки реальній і прозорій конкуренції. Система реєстрації учасника і на майданчику, і на аукціоні зрозуміла. Спочатку реєстрація займала близько години, а тепер це буквально 5 хвилин. Нещодавно, до речі, ми зареєструвалися як організатори аукціону та спробували продати один із наших історичних об’єктів через Прозорро.Продажі».

Як саме працюють е-аукціони, розповідає заступниця начальника регіонального відділення ФДМУ по Вінницькій і Хмельницькій областях Ольга Кукура:

«Ми готуємо всю інформацію про об’єкти, які виставляємо на приватизацію, наповнюємо віртуальну кімнату даних необхідними документами. А процес аукціонів забезпечує система Прозорро.Продажі. Після оголошення аукціону ми спілкуємося з потенційними покупцями, додатково відповідаємо на їхні запитання. Якщо говорити про Хмельниччину, то в межах малої приватизації ми готуємо низку об’єктів. Ідеться про три єдині майнові комплекси та ще 14 об’єктів нерухомого майна, які будуть виставлені на торги до кінця року».

Щоби приватизувати об’єкт державної або комунальної власності, потрібно зареєструватися на майданчику, акредитованому в електронній торговій системі Прозорро.Продажі, та підготувати пакет документів. Далі варто подати заявку на участь і запропонувати свою ціну. Також учасники повинні сплатити гарантійний (20% від стартової ціни лота) і реєстраційний (1340 грн) внески. 

Для переможця гарантійний внесок зараховується в оплату за актив, ціна якого визначається на електронних торгах. Після перевірки документів переможця та формування протоколу майбутній власник протягом 20 робочих днів сплачує на рахунок органу приватизації вартість об’єкта, підписує договір купівлі-продажу. Переказані гроші надійдуть до державного або місцевого бюджету. Наприклад, на Хмельниччині від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну місцеві бюджети заробили понад 49 мільйонів гривень.

За новинами та пропозиціями ринку зручно стежити на телеграм-каналі ФДМУ та на сторінках у Facebook Прозорро.Продажі і Фонду держмайна України. 

*Цю статтю створено завдяки підтримці американського та британського народів через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Управління закордонних справ, Співдружності та розвитку (UKaid). Погляди авторів, висловлені у цих публікаціях, не обов’язково відображають погляди USAID, уряду США, UKaid або уряду Сполученого Королівства.



" " " "