Волонтери хочуть викупити подільський полугрошик з приватної колекції для передачі в обласний краєзнавчий музей

1486

З приватної колекції у музейну. У Хмельницькому волонтери збирають гроші на викуп подільського полугрошика. Це карбована монета Подільського князівства із адміністративним центром у Смотричі. Монету почали знаходити лише два десятиліття тому. На сьогодні відомо про майже дві сотні таких знахідок. Тож волонтери хочуть викупити історичну цінність і передати для зберігання в обласний краєзнавчий музей.

З приватної колекції у музейну. У Хмельницькому волонтери збирають гроші аби викупити давню монету і передати її в обласний краєзнавчий музей. Нещодавно був знайдений подільський полугрошик – карбована монета Подільського князівства. Виготовляти її почати за часів князя Костянтина Коріятовича. Нині таких монет знайдено дуже мало, але вона є унікальною історичною знахідкою.

На одній стороні монети зображений Юрій Змієборець – це герб роду Коріятовичів, з іншого – герб угорських королів із династії Анжу.

Нині у фондах обласного краєзнавчого музею знаходиться понад дев’ять тисяч монет. А от подільського полугрошика поки немає.

Відтак для фондів музею така знахідка вкрай важлива і цінна, адже маленька монетка вагою в один грам здатна розповісти історію Подільського князівства. Тож, коли активіст Сергій Добжанський дізнався, що полугрошик знаходиться в приватній колекції, ба більше, її власник готовий продати – між своїми знайомими організував збір коштів. Уже вдалося зібрати понад 9 тисяч гривень.

Поки зібраної суми не вистачає, тому волонтери та музейники просять Вашої допомоги. Кошти можна перерахувати на картковий рахунок.

Карта Приватбанку 4149 4393 1801 9266 Добжанський Сергій Анатолійович

 

" " " "