Впав з висоти майже 6 метрів: суд стягнув з роботодавця 100 тис. грн. компенсації на користь постраждалого

388

Внаслідок падіння чоловік втратив працездатність на 35%. Постраждалий виховує трьох дітей.

Про це інформує Хмельницький апеляційний суд.

«Шепетівський міськрайонний суд задовольнив позов колишнього працівника Чотирбоцького елеватора: стягнув з ТОВ на його користь 100 тис. грн моральної шкоди,13 500 грн – на професійну правничу допомогу й тисячу гривень судових витрат», – інформує пресслужба суду.

Нещасний випадок стався 3 червня 2020 року. Працівник елеватора провалився та впав з висоти 5,7 м під час огляду перехідної галереї між зерноскладами.

Спочатку постраждалий лікувався у Шепетівській лікарні, згодом у Київському інституті травматології та ортопедії.

Роботодавець пообіцяв чоловіку, що оплатить усі витрати, лишень, аби той не повідомляв, що травмувався на робочому місці. Проте, коли почув, що операція на хребті вартуватиме близько 100 тис. грн, відмовився допомагати. Необхідну суму чоловіку назбирали небайдужі люди.

Внаслідок виробничої травми, постраждалий втратив працездатність на 35%. Експертна комісія присвоїла йому ІІІ групу інвалідності.

У суді ТОВ-відповідач намагалося перекинути відповідальність на постраждалого. Роботодавець зазначив, що працівник замість піти безпечним шляхом для переходу між складами, обрав коротший – дерев’яним містком, який не освітлювався.

Як встановила Держпраця, керівник взагалі не мав права допускати до роботи потерпілого. Адже працівник не мав відповідної професійної підготовки, не пройшов навчання, інструктажу та перевірки знань з охорони праці. Також саме роботодавець не забезпечив утримання в належному технічному стані містка (проходу) для безпечного обслуговування стрічкового транспортеру верхньої галереї зерноскладу.

Тому, суд вимогу про стягнення моральної шкоди з товариства повністю задовольнив.

Наразі, рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене у апеляційному суді.

" " " "