ВПЕРШЕ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ПАЦІЄНТУ ПЕРЕСАДИЛИ НИРКУ ВІД ПОСМЕРТНОГО ДОНОРА

263

Пацієнт урологічного відділення , 61- ий Віктор Швець готується до виписки з обласної лікарні. Два тижні тому йому зробили операцію з пересадки нирки. Чоловік з 2012 року хворіє, майже рік тому став на чергу з пошуку донорської нирки. І от – найскладніше позаду.

Новина про наявність донорського органа дещо змусила хвилюватись, зіізнається пацієнт. Зараз триває процес адаптації – чоловік пожиттєво має приймати 3 види таблеток. За словами завідувача відділенням урології, це вперше хірурги виконали в нашій області трансплантацію від померлого донора.

Сама операція тривала понад 5 годин. Оперативне втручання не є надскладним – набагато важче все організувати логістично та організаційно. У померлої пацієнтки  обидві нирки врятували життя людям. Другу трансплантували іншому пацієнту у Вінниці. Сучасне обладнання допомагає з максимальною точністю підібрати нирку для пацієнта. Найбільш критичний період після пересадки – від 7 до 9 днів. А остаточне приживання в новому тілі відбувається через три місяці. Розподіл донорських органів відбувається через загальнодержавну систему трансплант –координації.

Для пацієнта така операція безкоштовна, проте держава повертає медзакладу кошти. А це близько 860 тисяч гривень. Зараз 15 пацієнтів офіційно очікують на трансплантацію нирки.

" " " "