Як 15 лютого афганці вшанували пам’ять загиблих товаришів . Підсумки тижня .

842

30 років тому в Афганістані закінчилася десятилітня військово-політична спецоперація Радянського Союзу, участь у якій взяли більше 160 тисяч військовослужбовців – вихідців з України, 3 360 з яких – загинули, 72 – пропали безвісти, 3 560 – стали інвалідами. Страшні спогади про ту війну й досі не покидають військових.  Колись 18-річні хлопці, сьогодні дорослі чоловіки збираються разом та згадують про події в Афганістані. День 15 лютого – це не тільки данина пам’яті загиблим, але і вираз глибокої вдячності всім, хто повернувся додому, хто чесно і мужньо виконував свій військовий і громадянський обов’язок. Вшановували пам’ять воїнів – інтернаціоналістів і в Хмельницькому.

15 лютого в Україні відзначали День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану. Михайло Ліщинський в Афганістані був двічі. Чоловік каже, цей день для воїнів-інтернаціоналістів надважливий. Адже саме 15 лютого афганці збираються, аби вшанувати пам’ять загиблих товаришів та пригадати події  30-річної давнини.

Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся звідти – українець. Вітали ветеранів очільники області та міста, грамотами та подарунками відзначали представників ветеранських організацій та учасників бойових дій.

Зараз на Хмельниччині проживає близько трьох тисяч воїнів інтернаціоналістів. У складних умовах влада намагається докладати всіх зусиль задля вирішення проблем воїнів та ветеранів і запевняюють, що й надалі робитимуть все можливе, аби учасники бойових дій на території інших держав та родини загиблих відчували турботу і вдячність.

У багатьох до війни в Афганістані склалось неоднозначне ставлення, однак там служили і гинули наші люди. Пустельне пекло для когось стало школою життя, а хтось впав і більше не піднявся з гарячої афганської землі.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

 

 

" " " "