Як потрібно господарювати: «Проспект 93» демонструє результати . Підсумки тижня .

729

Коли у домі є господар. Мешканці будинку, що на Проспекті Миру, показали, як потрібно дбати про своє житло. Їхня дев’ятиповерхівка зведена майже тридцять років тому. Ще донедавна з будівлі осипалася плитка, взимку у кімнатах було холодно, втім зараз все змінилося. Люди утеплили фасад. На все витратили понад 2 мільйони гривень, втім своїх грошей – третина. Решту – державні та міські програми. У підсумку дім отримав привабливий вигляд, а мешканці – тепло в оселях та економію коштів. Єдине, на початках не все було просто: кілометри аркушів законодавства, кредити та найскладніше – об’єднати 80 квартир.

Ось ця дев’ятиповерхівка, що на Проспекті Миру, зведена майже тридцять років тому. На початку 90-х будинок мав гарний вигляд, втім час нещадний. Те, що перше кидалося в очі, на будівлі почала осипалася плитка.

Тож зовнішній вигляд, пригадує пані Юлія, бажав кращого. До того ж, будівля не тримала тепла, взимку у деяких кімнатах було не вище 16-17 градусів. Зараз все змінилося. Люди створили ОСББ та взялися господарювати у своєму ж домі. Спершу утеплили фасад.

21% вартості проекту відшкодував Фонд енергоефективності України. Ще половину коштів надало місто.

29%, або майже 700 тисяч гривень, зібрали самі люди.

В місяць, каже пані Раїса, люди платять від 2 до 3 сотень. За ці гроші мешканці отримали тепло в оселях та економію коштів.

Окрім міської програми енергоефективності, «Проспект 93» скористався ще однією – програмою капітальних ремонтів. Люди у співфінансуванні з містом перекрили дах будинку.

Кожній квартирі ремонт покрівлі обійшовся у тисячу гривень. Практично вдвічі більше виділило місто. Формула – проста: чим старіший будинок, тим більше відшкодовують.

Тож, після ремонту покрівлі та утеплення фасаду «Проспект 93» просто не впізнати. Не нова копійка, кажуть мешканці, але точно оновлена.

Ззовні дім і справді кардинально змінився. Тепер будинок не сірий, а має привабливий вигляд. Тож, жартують місцеві, тут ще більше хочеться жити.

А ще, кажуть мешканці, їхній дім став справжньою гордістю, бо ж до цього був сірою мишкою, а зараз красується на всю вулицю.

Пан Володимир разом з дружиною Людмилою – одні з перших мешканців цього будинку. Як тільки заселялися, пригадують, дім був гарним, втім, як-не-як, пройшло тридцять років.

«Проспект 93» отримав нове життя, кажуть місцеві, а ще дуже тішаться, коли тридцятирічну дев’ятиповерхівку плутають з новобудовою.

На початках, щоправда, було дійсно непросто: кілометри аркушів законодавства, кредити та найскладніше – об’єднати 80 квартир, втім все вдалося. Мешканці будинку, що на Проспекті Миру, показали, як потрібно дбати про своє житло.

" " " "