Як правильно проголосувати

517

Йдете на вибори 25 жовтня? Прихопіть із собою ручку та будьте готові до температурного скринінгу біля дільниці. Усередині місця для голосування  мають бути позначки для дотримання соціальної дистанції. А чого не має бути – це скатертин на столах. Робочі поверхні мають обробляти що дві години антисептиком. Юристи пояснили, які зміни чекають громадян та як проголосувати так, щоб ваш бюлетень був дійсний.

Як і на кожних виборах, цьогоріч спостерігачі ОПОРИ фіксують зловживання з боку кандидатів та партій. Зокрема, порушення правил ведення агітації – це відсутність вихідних даних чи розміщення в неналежних місцях. А ще зміна виборчих адрес, що викликають сумніви.

Бюлетені отримали новий вигляд. Тепер виборець має поставити номер обраної партії та номер кандидата. Однак, кажуть в ОПОРІ, голос буде зарахований, навіть якщо буде лише одна позначка – за партію.

Якщо ж людина зіпсувала бюлетень, вона має право звернутись до виборчої комісії за іншим. Голосування має здійснюватись за індексовими позначками, однак це не обов’язково.

Змінити місце для голосування можна було до 10 вересня. Керівник відділу реєстру хворіє, тож цифри озвучив телефоном.

Процедура уточнення виборчих списків завершилась за 5 днів до голосування.

Омбудсмен ОПОРИ пояснює, зміни у виборчі списки винести після рішення судової установи. Усі вони мають спрацювати оперативно, аби людина змогла отримати бюллетень.

У випадку самоізоляції або хвороби,згідно довідки медичного лікаря, громадяни можуть проголосувати вдома. Для цього до п’ятниці потрібно подати заяву до дільничної комісії. А ще приготуйтесь до температурного скринінгу біля дільниці та не передавайте нікому свій паспорт.

" " " "