Як писати і як говорити? Кілька днів тому Окружний адміністративний суд Києва своїм рішення скасував нову редакцію правопису

703

Як писати і говорити? Кілька днів тому Окружний адміністративний суд Києва своїм рішення скасував нову редакцію правопису. Нагадаємо, у травні 2019 року ввели 14 основних правил написання та звучання слів. Над їхньою розробкою комісія працювала близько п’яти років. За словами фахівців, стару редакцію від 1992 року спростили та удосконалили.

Так у 2019 році починався вечірній етер нашої колеги Оксани Чушкіної. Тоді вона пояснювала усі тонкощі нової редакції українського правопису. І от кілька днів тому рішення суду зміни були скасовані.

Відтак, мовники задумалися – як писати і говорити їм далі. Спантеличені та обурені учні та педагоги. Олена Мазарчук – вчителька початкових класів. Зараз вона навчає третьокласників. І от вже два роки вони працюють із новим правописом. Діти швидко опанували зміни, а от повернутися буде значно важче.

Такі зміни псують нерви як вчителям, та і дітям. Для них головне – гарні результати з ДПА та ЗНО.

Обурюються ситуацією й філологи. Наголошують, запропоновані зміни були виправдані часом. Адже з 1992 року мова змінилася.

Тож, відміна нової редакції правопису стане кроком назад – переконана кандидатка філологічних наук Валентина Філінюк. Каже, мова потребує вдосконалення. Тоді вона стає доступніша мовцям.

Та поки не варто поспішати відмовлятися вже від звичного правопису. Далі – апеляційне оскарження.

" " " "