Як у Хмельницькому зароблять на сміттю . Підсумки тижня .

1084

Без пожеж і з грошима. У Хмельницькому відкрили установку з дегазації сміттєзвалища. Фактичноцеоб’єктприватноївласності, його звели за гроші інвестора й обійшовся він у більш як 20 мільйонів гривень. Установка вже переробляє метан, що накопичується між шарами сміття від гниття органічних відходів, у електричну енергію, яку підприємство продає у мережу по «зеленому тарифу».Частину виручки отримує й міська казна. Втім, місто готове і непогано розщедритися: близько півмільйона гривень обіцяють заплатити переможцеві тендеру на виготовлення техніко-економічного обґрунтування для сміттєпереробного заводу. Прошу не плутати з проектно-кошторисною документацією – про це нині мова ще не йде. Зведення заводу  довготривалий процес, і навіть частини роботи – виготовлення ТЕО, займе три місяці.

Сорок вісімс вердловин вже встановили по всьому периметру Хмельницького сміттєзвалища. Вони з-підтовщівідходіввидобуваютьприродний газ, що утворюється на глибині під час гниття органічних відходів.

Почали працювати над реалізацією проекту фактично ще 2016-го року. Тоді оголосили тендер. Участь взяли дві компанії: німецька й українська. Перемогу отримали вітчизняні підприємці.

Уявіть собі, саме стільки місця займає небезпечний газ, який влітку дуже легко спалахує. Тож забравши його з полігону, Хмельницький отримає й іншу перевагу, крім додаткового заробітку – безпеку,впевнений міський голова.

Всього на дегазаційній станції працюють п’ятеро робітників – усі хмельничани. Керує процесом на установці інженер Євген Стирник. Каже, устаткування німецьке, працює в автоматичному режимі, і фактично втручання людини не потребує. Якщо ж треба буде додати свердловини, переконує це – проблемою не стане.

Продають вироблену енергію по так званому «зеленому тарифі»  приблизно по чотири гривні шістдесят копійок за кіловат. 13% від нього – належить місту, а це – майже два з половиною мільйона гривень щороку. Надходитимуть вони щомісяця частинами на спеціальний рахунок «Спецкомунтрансу».

Йдеться про поновлення шару відходів, необхідних для безперестанного виробництва метану. Зрозуміло, що одразу краще владати суто органіку, але її потрібно відсортовувати. Вимоги, щодо роздільного збору відходів, до речі, вступили в дію з початком 2018-го.

Втім, вже зараз працює сміттєсортувальна лінія, так вдається щомісяця виділяти по 20 тонн ПЕТ-пляшки. А через кілька років може з’явитися і сміттєпереробний завод. Про нього не забулися, переконують у міськраді. 17-госічня оголосили  конкурс на виготовлення техніко-економічногообґрунтуваннябудівництвасміттєпереробного комплексу у місті Хмельницькому. Завдання для розробників не прості.

Вимоги не прості, та й винагорода на переможців чекає чимала – пів мільйона гривень. Перед цим, до речі, байдиків не били – збирали необхідно для створення  ТЕО інформацію. На старті роботи навіть не знали скільки тонн сміття щороку викидають хмельничани. Нещодавно здійснили морфологію, тепер шукають місце розташування для заводу.

Це – лише основа для подальшого створення проектно-кошторисної документації будівництва сміттєпереробного комплексу у Хмельницькому. До речі, участь у конкурсі можуть брати не тільки українці.

Адрес ділянок, де може постати сміттєпереробний комплекс покищо не називають. Так само не беруться обчислювати цінуз ведення такого заводу, та вже знають, що зводитимуть його за кредитні, а не, як раніше планувалося, інвестиційні кошти.

 

" " " "