Як забезпечити якісну підготовку кадрів в професійно-технічній освіті?

1053

Як забезпечити якісну підготовку кадрів в професійно-технічній освіті? Відповідь на це питання шукали за круглим столом представники бізнесу, місцевого самоврядування, освітяни та чиновники. Усі зібралися на базі вищого професійного училища №36, що в селищі Балин, Дунаєвецького району. В Хмельницькій області функціонує 28 професійно-технічних навчальних закладів. Також зареєстровано 472 активних сільськогосподарських підприємства, що дає можливість забезпечити випускників роботою.

Головне питання – як підвищити рівень підготовки робітників у сільськогосподарській галузі. Запитували освітяни у представників бізнесу – як вони можуть вплинути на якість освіти. Більшість підприємств готові до співпраці. Вони зацікавленні в професіоналах, які в перспективі стануть найманими працівниками.

Вище професійне училище №36 вже 66 років випускає кваліфікованих робітників за різними спеціальностями.

Одним із ключових моментів підходу до нового способу навчання, як для учнів так і роботодавців, стало б активне впровадження дуальної системи освіти. Вона включає у себе можливість навчатися і паралельно здобувати досвід на підприємстві. Хмельницьку область, без перебільшення, можна назвати аграрною. Тож підприємства цілком можуть забезпечити учнів робочими місцями.

Для того, аби розвиватися, усім професійно-технічним навчальним закладам області потрібно активно залучати центри зайнятості та підприємців.

До прикладу,  у Новоселицькому аграрному ліцеї знають рецепт збільшення  кількості абітурієнтів.

Ще одна перевага технічної освіти – навчання за кошти роботодавців та подальше працевлаштування в разі отримання диплому.

За 2017 рік до обласного центру зайнятості надійшло 27 тисяч запрошень  від роботодавців, з яких 70 відсотків склали саме робітничі професії.  В свою чергу, бажання знайти роботу за фахом виявили 40 тисяч громадян. Певна кількість людей вирішила здобути професійну освіту або підвищити кваліфікацію.

Та згодом значна кількість людей відмовляються від роботи. Зазвичай це пов’язано із малою заробітною платою.

Учасники круглого столу після обговорення будуть розробляти схеми, за якими професійно-технічні заклади освіти зможуть поліпшити навчальний процес.

 

" " " "