Як зупинити кривдника – у Хмельницькому розповіли про підсумки акції «16 днів проти насилля»

534

Погрози, побої та страх.Саме це може панувати у сім’ї, коли один із подружжя застосовує насильство до іншого. В рамках акції «16 днів протинасилля» юристи  надавали консультації ,як попередити злочин. Робили це у школах, колективах та, через карантин, надавали поради онлайн. Наприкінці акції підбили підсумки. Серед тих, хто звернувся – переважна більшість- жінки.

Валентина – ім’я ми змінили, десятиліттями терпіла знущання свого чоловіка. Вийти заміж за нього жінку впросила мати. Принижував, бив, ґвалтував – і усе це на очах у 3 дітей. Навіть після розлучення не давав спокою сім’ї.

Із найменшим 6-тирічним сином Валентина втекла до Хмельницького. Вже два місяці перебуває у кризовому центрі. Там із малим працюють психологи. Оговтується і жінка – каже, здоров’я зруйноване.

У центрі правової допомоги Валентині надали юридичну підтримку. Впродовж 10 днів до вже колишнього чоловіка видали обмежувальний припис.

Як кажуть у центрі правової допомоги, здебільшого за консультацією звертаються жінки. А відкрито говорити про сексуальне, фізичне чи психологічне насильство відважуються говорити не всі, навіть за наявнихфактів. З 2019 року коло повноважень з надання вторинної правової допомоги розширилось, як і можливості поліції.

У 2019 році до місцевих управлінь звернулось 57 осіб, а у 2020 -70. Через карантин спеціалісти центру працюють також  в режимі онлайн.

 

" " " "