Якою буде ваша ялинка – живою чи штучною ? Підсумки тижня .

1102

Грудень – час приємних передноворічних клопотів: купівля подарунків, складання святкового меню, вибір новорічної ялинки. Обираючи новорічне деревце, варто подумати над тим, якою вона буде – живою чи штучною. Свої плюси і мінуси є і у натуральної ялинки, і у штучної.

Ялинкові базари почали працювати у місті на початку тижня. Купуючи живу ялинку, ми, звичайно, хочемо обрати найбільш пухнасту, і щоб простояла вона якомога довше і не обсипалась. Лісівники радять звертати увагу на зріз стовбура, якщо він темного кольору, то ялинка була зрізана давно і навряд чи простоїть у квартирі довго. Також, рекомендують обирати не просто ялинку, а ялицю – вона найбільш витривала, довго стоятиме і має гарний хвойний аромат.

На ялинкових ринках Хмельницького кожен може обрати собі новорічне деревце.

Вартість ялинки залежить від її висоти. Чим дерево вище, тим воно дорожче. А для прихильників мінімалізму є невеличкі ялинки зроблені з гілля. Ціни на такі маленькі красуні від 40 до 100 гривень. Яке б дерево ви не обрали, хочеться щоб воно стояло якомога довше та не обсипалось. І в цьому лісівники дають свої професійні поради.

А ще варто знати чи купуєте ви ялинку легальну. Для цього обов’язково’перевіряти наявність чипів чи наліпок із штрих-кодом. Штрих-код, в першу чергу, підтверджує те, що ялинка безпечна для здоров’я, тобто перевірена на вміст радіонуклідів. По-друге, що придбана в законний спосіб.

За цими цифрами на чіпі можна перевірити легальність ялинки. Для цього існує додаток «Ялинка».

Лісівники застерігають – передноворічний період – особливо посилений режим охорони лісових дерев. Незаконна рубка новорічних ялинок підпадає під адміністративне порушення і карається штрафом. Лісопорушник, крім штрафу, компенсує і шкоду, завдану лісовому господарству.

Також лісівники наголошують – продаж голубих декоративних ялинок заборонений. Якщо побачите такі дерева на ринках – знайте, це стовідсотково не законно зрублена ялинка. Вона не призначена для загального продажу. Загалом, аби ялинка, або сосна стали окрасою свята, тобто набули товарного вигляду, їх вирощують до десяти років. Це чималі клопоти і матеріальні затрати. Тож нехай у вас будуть тільки приємні та радісні клопоти у передноворічний час!

 

 

" " " "