«Ярмарок професій» у Хмельницькому . Підсумки тижня .

1280

У театрі Старицького яблуку ніде впасти, щоправда зібралися тут не на виставу, а на ярмарок професій. Продавці – навчальні заклади з усієї області. Кожен з них, а це більше двох десятків, представляє свою гордість – медичний інвентар, електронне приладдя, картини з тіста та, навіть, шедеври зі звичайних серветок. До усього можна не лише торкнутися, а й випробувати або ж власноруч зробити подібне. Покупці на ярмарку – учні випускних класів, саме вони подорожують у світ професій та обирають майбутню.

Зробити шедевр зі звичайної серветки, гарно сервірувати стіл або ж правильно обслужити вибагливого клієнта – для Василини Панасюк це не мудра арифметика. Дівчина вже другий рік навчається на офіціанта-адміністратора, тому, каже, свою справу знає добре.

А ось навчається Василина у Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти. По суті, це об’єднання колишніх 9-го, 10-го, 24-го та 7-го училищ.

По сусідству свій товар «продають» медики, а точніше вимірюють тиск та рівень цукру у крові. Майбутніх абітурієнтів люди у білих халатах запрошують до себе та пропонують стати на крок ближче до професії.

А тут усе сяє, горить та мерехтить. На перший погляд, яскраві лампочки освітлюють якісь незрозумілі та надскладні схеми, втім не для електроніків.

А тут оселилися люди творчі. Для них не проблема зробити красу зі звичайного гарбуза або ж кулінарний шедевр з простого продуктового набору.

Тут, звісно, на колір і смак – якщо одні творчі, то інші живуть цифрами. До слова, таких у коледжі також навчають, щоправда дівчата, як-то кажуть, вихваляють своє – рідне.

А тут на навчання заманюють люди більш серйозні. Дивакуватий годинник, квадрокоптер та різноманітні деталі до автомобіля – це лише мізерна частинка того, з чим мають справу їх студенти.

Ну, і, власне, таких продавців професій було більше двох десятків. Традиційно, покупці – учні випускних класів. Саме для них щороку міський центр зайнятості влаштовує профорієнтаційні заходи.

Попередньо, ярмарки професій відбулися у шести районних центрах області, тепер – у Хмельницькому. А все для того, аби допомогти випускникам шкіл з вибором майбутньої спеціальності.

Тут усе просто. Професійну спрямованість школярів визначають за допомогою комп’ютерного тестування. До слова, скласти таке можна було на самому ярмарку спеціальностей.

З майбутньою професією визначалися і хмельницькі школярі.

Те, що маємо таку творчу молодь, звісно, – «плюс», втім у службі зайнятості вкотре наголошують – місту та й країні вкрай потрібні робітничі руки.

 

" " " "