З наступного року на Хмельниччині залишиться лише п’ять районів: резонансе рішення уряду

Загалом в Україні кількість районів скоротиться втричі

2036

Сьогодні, 12 червня, на засіданні уряду ухвалили резонансне рішення про новий адміністративний поділ України. Тепер в нашій державі замість замість існуючих нині 490 районів залишиться лише 129. Тобто фактично кількість районів скорочується втричі.

Такий крок прем’єр-міністар Денис Шмигаль пояснив тим, що існуючий нині поділ на райони проводився ще часів “глибокого Союзу”. Тоді в Україні була зовсім інша демографічна ситуація, і села були багатолюдними. Відтоді минуло немало часу, сільське населення значною мірою скоротилося, і виникли велетенські демографічні диспропорції між окремими районами. Відтак багато районних установ тепер не відповідають сучасному рівню адмінпослуг. А бюджетні гроші розпорошуються замість того, щоби сконцентрувати їх в одному місці.

Читайте також: Славута не хоче йти під Шепетівку: Василь Сидор терміново мобілізовує противників об’єднання

За приклад Шмигаль обрав Харківський район, в якому проживає 182 тисячі населення, і Поліський (на Київщині), де кількість населення становить лише 5,6 тисячі.

Щоправда, деякі голови ОДА, нардепи та голови ОТГ спробували опротестувати такий розподіл, пропонуючи свої варіанти. Це обурило Шмигаля, який заявив, що засідання Кабміну перетворили на засідання робочої групи.

Отже, на Хмельниччині  залишиться  п’ять районів замість теперішніх двадцяти. Зокрема, це –

  • Дунаєвецький – 147,5 тис. населення;
  • Кам’янець-Подільський – 203,1;
  • Старокостянтинівський – 183,4;
  • Хмельницький – 470;
  • Шепетівський – 260,7.

В Кабміні також наголосили, що такий адміністративний розподіл почне діяти з наступного, 2021 року.

Нагадаємо, сьогодні Хмельниччина об’єднує 20 районів. Станом на 1 травня 2019 року чисельність населення становила 1 млн 261 тис осіб. В області налічується 13 міст, 24 селища міського типу, 254 сільскі ради, 1409 сіл і 5 селищ.

Щоправда, поки не зрозуміло, як поліпшиться якість адміністративних послуг для сільких жителів, яким, приміром, раніше треба було під’їхати за довідкою в райцентр 5-10 км, а тепер доведеться діставатися за 50 км? Адже не в усіх є власні автомобілі… Як там писав класик у 19 столітті?… “Страшно далеки они от народа”.

" " " "