За сусідські борги відключили газ у Хмельницькому…Підсумки тижня .

2484

За борги чи через витік… У одній із Хмельницьких «хрущовок» на Зарічанській вже другий тиждень немає газу. Люди, ані приготувати їсти, ані нагріти води, аби помитися – не можуть. Достукатися до газівників, жителі будинку вже не знають як – дестки дзвінків, скарги до чотирьох установ… Спочатку були профілактичні роботи, потім триденне святкування незалежності, тоді – порушення у експлуатації обладнання,  а зараз – витік газу… Це все – офіційна інформація. Люди ж кажуть справжню причину озвучують лише майстри-газівники – блакитне паливо у них забрали через сусідські борги. Це – не одиничний випадок. Подібна ситуація загрожує і будинку у Раковому. Тут взагалі безпрецедентний випадок – до нас звернулася жінка, котра боргує за блакитне паливо, аби газівники через неї не перекрили трубу стареньким сусідам.

Йдеться про власників ось цієї квартири. Газівники не можуть їх піймати, тому зіштовхують сусідів – лобами, аби ті самі змусили їх плати за рахунками. Кажуть  жителі цього будинку. Самі ж не розуміють, чого вони мають конфліктувати через газові борги сусідів.

Тоді газ відключили, нібито для профілактики і мали подати до кінця дня, та більше не подали. Тепер замість блакитного палива із конфорок – тиша.

Пані Людмила показує ось таке, здавалося б забуте приладдя – кип’ятильники. Ними гріє воду, щоб хоча б помитися, бо ж централізованого постачання теплої води у будинку теж немає.

А порчу із плитою – індивідуальний лічильник газу. Саме за його показами жінка сплачує рахунки, тому і має так само особистий контракт із газівниками, які мали б надавати їй якісні послуги із газопостачання. Газівники ж стверджують, намагаються саме це і робити. Спочатку була профілактика, аж раптом….

А далі ще й знайшли порушення правил безпеки газопостачання, через які не можна відновлювати подачу газу. Про борги сусідів тут – ні сном, ні духом.

Скоріше за все саме у тій квартирі, котра боргує за газ. Та потрапити до неї – газівники не можуть, а сусіди дати згоду на відключення – бояться. Хвилюються, що ті будуть мститися. Ситуація патова. .. Юристи ж кажуть, жителям цього будинку треба відстоювати свої права у суді.

Саме там людям, аби розвіяти будь-які сумніви у правдивості газівників щодо витоку газу, радять звертатися до спеціальної експертизи. Її у нас проводять представники НКРЄ КП – це державний регулятор, котрий слідкує за ринком комунальних послуг в Україні. Та й газівники мали б саме у судовому порядку повертати гроші підприємству.  Але вони так не чинять, щонайменше у цьому переконана пані Олена.

Та не далеко… До сусідів… А там за перевіреною схемою.

І, віриться, бо ж ось цей пан, вийшовши із ось цього автомобіля, не на камеру безцеремонно запитував чи не забагато журналістам скандалів, що з газконтори приперлися і сюди… В самій газконторі, звісно, люди ввічливі, кажуть перед тим, як відключати абонента кілька разів надсилали попередження.

А ще запевнили, якщо відключатимуть пані Олену від газопостачання, ніхто із її сусідів не постраждає.

Тож ми продовжуватимемо слідкувати за цією темою, аби ті, хто справно сплачує за послуги не відповідали за борги своїх сусідів. А інформацію про боржників не розповсюджували майстри, які до неї діла не мають.

" " " "