За європейські кошти: Хмельницькому профінансували будівництво сміттєпереробного комплексу

Кредитна та грантова угоди були підписані сьогодні у форматі онлайн

852

Сьогодні, 7 жовтня, у форматі онлайн ЄБРР підписав з адміністрацією обласного центру Хмельниччини кредитну та грантову угоду на суму 36,5 мільйонів євро. Ці кошті будуть витрачені на побудову сучасного комплексу для переробки твердих побутових відходів. Про це повідомляє сайт міськради.

Угоди були підписані керуючим директором ЄБРР у Східній Європі та Кавказі Маттео Патроне та директором ХКП  “Спецкомунтранс” Олександром Зіміном, а також міським головою Хмельницького Олександром Симчишиним.

Фінансування проекту надаватиметься під гарантію міської ради.

Із 36,5 мільйонів євро фінансування 28,5 будуть кредитними коштами, 5 мільйонів – грантові кошти від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (EU Neighbourhood Investment Platform) та 3 мільйони – співфінансування міста.

У відповідності до фінансової моделі, розробленої Європейським банком реконструкції та розвитку, Хмельницький отримає кредит на 13 років. Під 5,75% річних та з пільгою у три роки.

При цьому кредитні кошти будуть витрачені безпосередньо на будівництво сміттєпереробного заводу, а грантові поять мільйонів – на впорядкування діючого міського полігону ТПВ. Його приведуть в норму та впорядкують у відповідності до європейських стандартів.

За словами мера Олександра Симчишина, грантові кошти майже повністю перекриють місту відсотки по кредиту.

Читайте також: У Хмельницькому з’явився центр прийому та сортування сміття

“Маємо 3 роки на виконання проєкту. Вже у 2021-му розпочнемо першу чергу. Тендери, усі закупівлі, технагляд – це все буде здійснюватися європейськими стандартами спеціалістами наших партнерів», – розповів міський голова Олександр Симчишин.”, — резюмував мер.

В той же час директор інфраструктурних проектів у Європі ЄБРР Сьюзен Горанссон зазначила: “Це життєво важлива частина наших зелених інвестицій для покращення муніципальної інфраструктури та послуг у регіонах ЄБРР. Я рада, що ми підписуємо цей проєкт твердих побутових відходів в Україні у партнерстві з ЄС. Хмельницький – 43-те місто, яке зараз бере участь у нашій зростаючій родині Зелених міст ЄБРР, яка вже має вплинути на понад 50 мільйонів громадян від Олександрії до Улан-Батора”.

" " " "