Загроза чи можливість: на Хмельниччині вдруге заговорили про добудову ХАЕС.

690

 Загроза чи можливість: на Хмельниччині вдруге заговорили про добудову ХАЕС. Минулоріч енергетики, екологи та пересічні краяни збирались на громадські обговорення з даного приводу. А цьогоріч зустрілись на хакатоні. Мета заходу – не просто поговорити про ризики та перспективи, а розробити три сценарії розвитку. Перший – із добудовою енергоблоків, другий – без, третій взагалі із закриттям атомної. Їх напрацюють і оприлюднять найближчим часом.

 Хмельницька атомна електростанція – одне із найпотужніших підприємств краю. Отож, чи добудовувати його чи ні з економічної точки зору не є питанням. Розробники стратегії розвитку краю констатують, без ХАЕС бюджет таки втратить.

 Роман Примуш додає, незважаючи на економічну вигоду, враховувати варто усі нюанси. Найбільш вагомими на сьогодні фахівці вважають екологічні. Радіоактивні відходи, відпрацьоване ядерне паливо. Технології захоронення останнього не існує ніде у світі. Плюс відсутність коштів на зняття енергоблоків з експлуатації.

 Перший енергоблок ХАЕС вже рік як на ремонті. Там замінюють деякі деталі. До слова, термін експлуатації його також пролонгували. Енергетики кажуть, саме із цих причин якраз і наполягають на зведені нових енергоблоків. Переконують, дане питання якраз на часі.

 Документи на добудову третього та четвертого реакторів ХАЕС готові. Немає інвестора. Раніше енергоблоки планували зводити в спілці з Росією. Зважаючи на взаємовідносини двох країн, цього наразі бути не може.

 Базові конструкції третього та четвертого енергоблоків на території є – вони в нормальну стані, кажуть представники ХАЕС. Утім, незважаючи на це, будівництво прогнозують довготривале. На добудову лише одного піде як мінімум 4 роки. Другий почнуть зводити лише за рік – такі вимоги, а це вже – 5 плюс знову чотири на добудову. В результаті на все про все – десь десятиліття.

 

" " " "