Захворювання на дифтерію зафіксовано на Хмельниччині

937

Вперше за 10 років на Хмельниччині зафіксовано випадок захворювання на дифтерію. Захворіла 21-річна аптекарка. За словами медиків, стан її – середньої тяжкості, оскільки вона мала щеплення. Занепокоєння викликає інше – рятівної сироватки проти хвороби в жодній з областей України на разі немає.

Дифтерія  – гостра інфекційна хвороба. Переважно вона вражає органи серцево-судинної, дихальної та нервової систем, а також надниркових залоз. На місці, яке вражає інфекція, виникає запальний процес з фібринозним нальотом. На Хмельниччину про цю хворобу не чули понад 10 років, та от нещодавно до інфекційної лікарні з діагнозом «дифтерія» потрапила молода дівчина.

Мікроб дифтерійна паличка є збудником дифтерії. Найчастіше вона поширюється при чханні, кашлянні чи диханні, заразитись нею можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари, та інші речі, яких торкався носій. До речі, носіями дифтерійної палички можуть бути люди, які не мають симптомів захворювання, але в носоглотці у них живуть, розмножуються і виділяються з кашлем і чханням небезпечні мікроорганізми.

Наразі дівчина почуває себе задовільно. Медики кажуть, хвора пробуде в лікарні ще з тиждень. А в цей час у міських поліклініках справжній ажіотаж на щеплення від дифтерії.

Лікарі кажуть, наших людей вчить тільки біда. Щеплюватись починають тільки в разі прямої загрози. А сироватки проти дифтерії, до слова, в Україні немає взагалі. Тому, невакциновані подоляни наражають себе на смертельну небезпеку.

Нині в Україні виникла серйозна проблема через велику кількість невакцинованих громадян. У цьому випадку ризикують підчепити хворобу і дорослі, які переносять дифтерію значно тяжче. Більше того, сироватки проти хвороби в жодній з областей України на разі немає.  Лікрі закликають хмельничан не жартувати із власним здоров’ям і зробити щеплення.

Щеплюватись від дифтерії потрібно згідно графіку. Останнє щеплення в дитинстві роблять у 16 років. Після цього поновляти вакцинування необхідно кожні 10 років.

" " " "