Закон нардепа від Хмельниччини Сергія Лабазюка про кооперацію можуть ухвалити вже найближчим часом

Закон нардепа від Хмельниччини Сергія Лабазюка про кооперацію можуть ухвалити вже найближчим часом

918

Законопроект № 0856 «Про сільськогосподарську кооперацію», автором якого є народний депутат від Хмельниччини Сергій Лабазюк, має шанс вже найближчим часом стати законом. Парламентський комітет із питань агарної та земельної політики  розглянув законопроект із поправками і рекомендував його до розгляду у Верховній Раді, йдеться у повідомленні парламентського видання “Голос України”.

За словами Сергія Лабазюка, ухвалення цього закону дасть змогу малим та середнім сільськогосподарським підприємствам конкурувати на рику із великим агрохолдингами. Дрібні сільськогосподарські товаровиробники зможуть об’єднуватись та бути більш ефективними на ринку. Наприклад, у більшості європейських країн кооперативи становлять 70% від усіх сільгоспвиробників.

Читайте також: Іноземцям потрібно заборонити купувати землю перші 3-5 років після зняття мораторію – Сергій Лабазюк

Такий закон давно потрібний селу, вважає Сергій Лабазюк. Кооперація дозволить створити нові робочі місця для сільських жителів, а також підняти рівень життя на селі.

Цей закон дасть змогу кооперативам визначати формат своєї роботи: або бути чисто сировинним, або займатися переробкою, або поєднувати комплекс робіт із вирощування та переробкою сировини.

«Фермери зможуть засновувати сільськогосподарські кооперативи для спільного виробництва, чого зараз робити не можуть; кооператив зможе надавати до 20% своїх послуг тим, хто не є його членами, а це розширення поля для діяльності; зерновий чи молочний кооператив зможе набути права власності на продукцію своїх членів, що відкриває можливості для організації власної переробки та доступу до фінансових інструментів через ті самі аграрні розписки», — каже Сергій Лабазюк.

Таким чином, завдяки цьому закону малі та середні сільгоспвиробники зможуть на рівних конкурувати з великими потужними агрохолдингоами. Сільгоспвиробники, поєднані в кооперативи, одержать більший доступ до банківських послуг.

Виграють від того й споживачі, адже завдяки багатофункціональності кооперативів, вдасться позбутися кількох ланок посередників, що призведе до здешевлення сільгосппродуктів.

Тому народний депутат закликає своїх колег проголосувати за цей законопроект, аби відкрити нові можливості для сільгоспвиробників.

" " " "