Замість робочих рук – дитячі: батьки скаржаться на чергування в школах.

1145

 Замість робочих рук – дитячі: батьки скаржаться на чергування в школах. До нас звернулася мама старшокласниці одного із навчальних закладів міста. Жінка розповідає, там щодня направляють спецпідряд у їдальню. Діти збирають брудний посуд, сервірують столи і найгірше – те, що спантеличило матір – миють усе це у холодній воді. Чи мають право діти працювати під час навчального процесу ?

 Ось ця панянка – мама старшокласниці однієї з міських шкіл. Жінка скаржиться, в навчальному закладі активно використовують дитячу працю. Каже, замість того, щоб вчитися – діти «підробляють» в їдальні.

 Робота у учнів – різна. Одні сервірують столи, другі – прибирають брудний посуд, а треті – миють його – у холодній воді.

 Жінка каже, після такого чергування, її донечка гидує столовською їжею. Адже бачила, у чому і як її там готують.

 Панянка додає, із питанням чому діти працюють замість того, аби навчатися, зверталася скрізь.

 Таке виправдання – суцільна нісенітниця, кажуть у «Батьківській ініціативі Хмельницького». Фахівці громадської організації наполягають, єдиний обов’язок учня перед законом – навчатися. Все інше – маніпуляції керівництва навчального закладу.

 Пані Ольга додає, кухня у школі – це, по-суті, режимний об’єкт. Згідно із санітарними нормами заходити на її територію має право виключно персонал.

 У дітей – ані медичних книжок, ані форми, ані необхідного досвіду та приладдя, тому їм туди – зась. Це – за державними санітарними нормами. Їх, на жаль, не завше дотримуються у школах. Адже чергування на кухні присутнє далеко не в одному навчальному закладі. Таким чином, кажуть громадські активісти, керівництво перекриває брак кадрів.

 Це ж саме стосується і вологого прибирання у класах. Роботу технічок зазвичай також виконують старшокласники. До слова, мити класну кімнату діти можуть лише з письмового дозволу батьків, кажуть в громадській організації. І додають, наразі звертатимуться до керівництва Департаменту освіти міста, аби припинити свавілля. Отож, далі буде. 

" " " "