Завтра битва за держбюджет – чи вистачить усім?

497

У вівторок Верховна рада має приймати державний бюджет країни, – принаймні про це минулого тижня анонсував спікер парламенту Дмитро Разумков. Тож чи вистачить грошей усім?

Доходи зросли, видатки зменшилися. Утім, дефіцит все одно рекордний – 246,5 мільярдів гривень. Спікер парламенту Дмитро Разумков в ефірі одного з центральних телеканалів анонсував, що у вівторок 15 грудня Верховна рада ухвалить у другому читанні держбюджет України.

Планується, що у 2021 році Україна зможе заробити 1 трильйон 80 мільярдів гривень. А от витратити хочуть на 246 мільярдів більше ніж зароблять. На перше читання ця сума була на 24 мільярди більша, але МВФ наполіг на зменшенні апетитів. Плюс ще трьох мільярдів доларів у бюджеті не вистачає, бо їх розраховують отримати за рахунок зовнішніх запозичень.

Через наші позики, довелося відкласти заплановане ще Урядом Гройсмана зростання вчительських зарплат, і відтермінувати друге підняття до 6,5 тисяч гривень мінімальних зарплат. Та найбільше заощадити урядники пропонують на пенсіях –  Пенсійний фонд отримає на 8,5 мільярдів гривень менше ніж планувалося на перше читання. Менше на 33% грошей отримає Освіта і наука; у мінусі намайже 5 мільярдів буде і Державний фонд регіонального розвитку;  урізали на 122 млн. і витрати  на Державну прикордонну службу, на 130 млн грн – на Державне управління справами. На 83,1 млн грн менше піде на Національну гвардію, і  на 185,75 млн грн – на Державну службу з надзвичайних ситуацій. На 361,9 млн грн. менше отримає і Національна поліція. Також зменшили субвенцію місцевим бюджетам на 2, мільярди 300 мільйонів гривень.

Щоправда, підтримка для громад все ж буде. Уряд збільшив на 6 мільярдів субвенції на соціально-економічний розвиток. Також зростуть видатки і на медицину – на майже 4 мільярди гривень. З них 1,5 мільярди піде на створення сучасної клінічної бази для лікування онкологічних захворювань у Національному інституті раку. Утім, міністр охорони здоров’я попри збільшення фінансування, неодноразово наголошував, що 152 запланованих мільярди гривень замало. До слова, на подолання ковіду мають витратити 14,5 мільярдів. На думку урядника, Кабмін у своїх розрахунках не врахував справедливих зарплат медиків. Максим Степанов єдиний урядовець, який не проголосував за проєкт держбюджету на 2021 рік.

Водночас, зростання видатків торкнулося не лишень медицини, а і  прокуратури –  на 2 мільярди гривень більше. На 1,4 мільярди більше отримають на проєктування летовища «Дніпропетровськ». Пів мільярди виділять для підтримки агросектору.  Додали грошей і Офісу президента – нині інституція коштує платникам податків 912 мільйонів, а у 2021 році на 33% більше, відповідно 1,2 мільярди гривень. І це попри обіцянки Андрія Єрмака та міністра фінансів Сергія Марченка. А от курс долара на рівні 29 гривень, і інфляція у 7,3% залишилися без змін. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав нинішній бюджет збалансованим.

" " " "