ЗБЕРЕГТИ І ПРИМНОЖИТИ

439

Науковці з різних куточків України у Хмельницькому міркували як зберегти надбання минулого. Всекраїнську конференцію приурочили до 55 -річчя Українського товариства охорони культурної спадщини. Якщо на пам’ятки національного значення гроші вряди годи виділяються, то місцевого – занепадають. Зберегти їх – завдання сучасників,- переконані учасники конференції.

У Хмельницькому обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді лунає українська, англійська та польська мови. Науковці області говорять про культурну спадщину і як її зберігти для нащадків. В онлайн -режимі до них приєдналися колеги з інших міст України та Польщі.

Зруйнований костел Святої Анни у Хмельницькому – тема доповіді краєзнавця Сергія Єсюніна. Це була одна з найкрасивіших споруд Проскурова. Костел розташовувався на початку вулиці Староімської і повністю знищений у 1938 році.  Науковець вірить, що рано чи пізно його відновлять.

До збереження культури предків може долучитися кожен. Це не обов’язок лише держави чи окремих структур.

Охорона пам’яток культури часто губиться серед проблем сьогодення,- кажуть учасники конференції. Часто від безгрошів’я та байдужості самих жителів міст. А  прищеплювати любов до минувшини варто з шкільної парти.

Доповіді озвучені під час конференції ляжуть в основу збірника. Він стане ще одним кроком до збереження культурної спадщини України, – впевнені науковці.

 

" " " "