ЗБЕРЕГТИ ТА ПРИМНОЖИТИ

159

Хмельничанка, поетеса – Настасія Семенюк гуртує навколо себе небайдужих до пам’яток архітектури жителів Хмельницького. Каже, після того, як будівлю на вулиці Грушевського 93 виставили на продаж, – розпочала привертати увагу до цієї теми у соцмережах. Раніше у цьому будинку розміщувався відділ методичної літератури Хмельницької обласної наукової бібліотеки.

Як приклад, хмельницькі активісти, показують будівлю на вулиці Європейській 5, яку торік продали у приватну власність.

Небайдужа до теми збереження архітектурної спадщини у місті хмельничанка Юлія Вільчанська. Каже, це обличчя – обласного центру.

У Хмельницькому налічується понад сотня пам’ яток архітектури місцевого значення. Їх перелік склали ще у 2011 році. Частина з них вже тоді знаходилися у приватній власності. Згідно з законодавством України, вони можуть виставлятися на продаж. Це загальноєвропейська практика.

Після того, як пам’ятка архітектури передається у приватну власність, – укладається договір про охорону культурної спадщини. У ньому прописані умови, що може робити новий власник у придбаній будівлі, а чого ні. До прикладу на Європейській 5, власник має зберегти фасад. Але чіткої дати, коли має це зробити – не вказано.

Найближчим часом виставляти нові об’єкти на продаж не планують, повідомили у Департаменті інфраструктури м. Хмельницького. Позаяк активісти закликають хмельничан не бути байдужими й слідкувати за станом архітектурних пам’ яток у Хмельницькому.

" " " "