Жителі Хмельниччини мають знати: коронавірус може становити ще одну загрозу

СOVID-19 може призвести до утворення пухлин

2157

Нові результати дослідів учених виявились дуже тривожними. До всіх уже відомих наслідків коронавірусної інфекції додався ще один “бонус”. З’ясувалось, що у деяких пацієнтів, які перенесли це захворювання, порушуються функції системи травлення. Причому у декого з’являються новоутворення в кишечнику.

Такі невтішні результати спостережень були опубліковані у науковому журналі Radiology.

У матеріалі, зокрема, оприлюднені результати спостережень за 414 пацієнтами, які перехворіли на коронавірус і були виписані із лікарні у Массачусетсі (США). Середній вік цих людей становить близько 57 років. Тобто, вони ще не в тому віці, який вважається найвразливішим перед цією інфекцією.

Читайте також: У Старокостянтинові хворий на коронавірус прийшов на роботу

Майже у третини цих людей після перенесеної інфекції з’явились порушення у функціонуванні кишечника та органів системи травлення. У деяких, зокрема, було виявлено холестаз (порушення жовчоутворення) та ішемію кишечника.

Та найгірше, що у багатьох був виявлений пневматоз – проникнення газів у стінки кишечника і утворення там численних кіст. Найчастіше це спостерігається серед пацієнтів, у яких був важкий перебіг хвороби, і яким довелося тривалий час лежати. Який механізм  призводить до таких наслідків, наразі невідомо. Але самі наслідки відомі, і вони невтішні.

Отже залишається лише ще раз нагадати, що краще ретельно дотримуватись умов профілактики цієї недуги, ніж підхопити її та ще заразити інших.

" " " "