Зміцнення місцевого самоврядування –що чекати громадам ?

725

Децентралізаційна реформа виходить на фінішну пряму. Завершити її у міністерстві громад та територій планують до жовтня. Саме на цей місяць заплановані місцеві вибори. Країні потрібні сильні та спроможні громади, що здатні інвестувати у свій розвиток. Але без змін до Конституції вони не матимуть необхідних інструментів. Свої пропозиції представники регіонів озвучували у столиці.

Громади створили – час вносити зміни до головного закону країни. У столиці говорили про подальші кроки діяльності ОТГ. Для цього потрібно змінювати адміністративно-територіальний устрій. Громада має стати легітимною одиницею – і як сукупність жителів, і як адмінтеродиниця. А процес створення нових ОТГ пришвидшується. Основних критеріїв для об’єднання всього два – цілісна територія та необхідна кількість дітей. Проте в міністерстві не приховують – їх цікавлять сильні громади.

Розвиток демократії на місцях – саме це завдання тепер стоїть перед громадами. Держава ж перекладає свої обов’язки на плечі місцевих бюджетів. До прикладу, відшкодування за пільговий проїзд чи надбавки до зарплати вчителям.

Вже з першого квітня стартує новий етап медичної реформи – проте не всі заклади до неї готові. Запитань залишається чимало, як наслідок – усі незаплановані витрати понесе пацієнт.

Тож шлях реформ в країні – тернистий. Це не тільки технічні рішення, а й розуміння необхідності їх впровадження.

 

 

" " " "