ЗМІНА КАРТИ ПОСІВІВ. ВІЙНА ВНЕСЛА КОРЕКТИВИ ЩО ПОСІЯТИ НА ПОЛІ

262

Щоб багато збіжжя та ще й високої якості, аграрії борються із шкідниками,  підживлюють сходи та використовують якісний посівний матеріал. А ще змінюють карту посівів. Хоча сіяти на одному полі одну і тут ж культуру два роки поспіль не можна, та цього року довелося на деяких ділянках це зробити. Цієї весни виробники більше уваги приділили не технічним культурам, а радше пшениці, ячменю, гороху і гречці.

Традиційно найбільш експортованими сільськогосподарськими культурами для України є кукурудза, соняшник та пшениця. Багато їх відвантажували у портах, це було дешевше. Тепер доводиться возити і річковим, і автомобільним транспортом, що збільшує ціну на доставку та зменшує прибуток – кажуть агро виробники.

Низька ціна в середині країни на продукцію, та подекуди відсутність рентабельності  може уповільнити розвиток цієї стратегічно важливої галузі української економіки. До того ж примусить малих фермерів полишити займатися сільськогосподарським бізнесом, кажуть в аграрній раді.

Тому аби отримати більше прибутку підприємці задумуються як залишити зерно в Україні. Натомість поставляти на свій ринок і на ринки іноземних країн готову продукцію. До прикладу у Групі компаній  «VITAGRO» збільшили виробництво олії власного віджиму.

Зменшення експорту зерна може покращити ситуацію із розвитком тваринництва. Адже низька ціна на зерно, збільшить рентабельність продажу як м’яса так і молока.

" " " "