Знищену вогнем дерев’яну церкву могли підпалити: що планує місцева громада

У Кам'янець-Подільському районі згорів дерев'яний храм Різдва Божої Матері

922

У селі Баговиця, що в Кам’янець-Подільському районі, планують відбудувати дерев’яний храм Різдва Божої Матері, котрий днями був повністю знищений вогнем.

При цьому парафіяни запевняють, що до цієї пожежі не могла призвести ні електрика, ні свічки, оскільки на момент займання в церкві нікого не було. При цьому вогонь майже не зачепив траву навколо храму, що виглядає досить підозріло. Зважаючи на це селяни переконані, що церква була кимось знищена навмисно шляхом підпалу.

Таку ж версію опублікували в оперативному зведені прес-служби ДСНС від 16 квітня. Щоправда потім додали, що остаточну причину інциденту ще встановлюватимуть фахіфці.

Варто нагадати, що пожежа трапилася в минулу п’ятницю, 16 квітня. На момент прибуття на місце події надзвичайників, вогонь встиг охопити всю площу церкви, що становить приблизно 180 квадратних метрів. Зважаючи на обставини, у бійців ДСНС не було жодних шансів врятувати будівлю. Все, що їм залишалося – завадити подальшому розповсюдженню вогню на більшу територію.

Як зазначалося вище, від церкви залишився лише попіл, тоді як трава навколо храму зовсім не постраждала. Парафіяни запевняють, що священник зачинив церкву біля сьомої вечора. Світло вимкнув, свічок не залишав. Вже о дев’ятій зайнявся притвор, а о півночі храм повністю згорів. Люди також додають, що рятувальники прибули на місце надто пізно. При цьому у першого екіпажу, котрий прибув на згарище, не вистачило води для гасіння. Інші ж приїхали тоді, коли вогонь повністю знищив споруду. При цьому очевидці з самого початку просили службу порятунку відправити на місце декілька машин.

Читайте також: На Хмеьниччині рятувальники протягом доби загасили чотири пожежі сухостою

Наступного дня на місці вже працювала велика кількість місцевих жителів. Попри сум люди, від дітей до бабусь та дідусів, активно розбирали згарище. Як тільки місце пожежі буде повністю звільнене від останків храму, його одразу ж планують готувати для того, щоб відбудувати церкву.

Довідково:

Згоріла церква у селі Баговиця була збудована орієнтовно у 1864-1868 роках.

На цьому місці у XVIII ст. стояв величний храм Унійної Церкви — добудований у 1748 р., йдеться на сайті “Замки та храми України”. Після російської окупації Поділля і ліквідації тут унії храм спочатку зробили православним, а потім розібрали. Новий храм збудували у типовому синодальному стилі і за описами краєзнавців, він був спочатку п’ятиверхим.

 

" " " "