Зима буде складною: нардеп Лабазюк пропонує уряду запровадити механізм підтримки бізнесу

780

Народний депутат України, член депутатської фракції «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк під час брифінгу у Верховній Раді звернувся до Кабміну з проханням терміново розробити покроковий механізм підтримки вітчизняного бізнесу на період пандемії. За словами нардепа, до початку зимового періоду залишився місяць, а країна вже зіштовхуємося з викликами – перехід до «червоних зон», енергетична криза, нестача запасів вугілля, стрімке зростання цін на газ та пальне. Все це говорить про те, що нинішня зима буде складною для бізнесу, який і так ледве вистоює перед ударами пандемії.

«Поточне зростання цін суттєво збільшить собівартість продукції. За умов низької платоспроможності населення в певних сферах виробникам вигідніше буде припинити виробництво. Черговим викликом для бізнесу може стати новий затяжний локдаун. Національний банк в «Інфляційному звіті» станом на жовтень 2021 року вже оцінив збитки для української економіки в разі одного місяця локдауну по всій території країни– 0,3% втрат ВВП цього року», – заявив парламентар в стінах Верховної Ради.

Світова практика показує, що мінімізація впливу пандемії на економіку напряму пов’язана з допомогою уряду місцевому бізнесу. Так, Німеччина розгорнула одну з найбільш масштабних програм економічної підтримки, на яку було виділено 37% ВВП країни. У Франції для маленьких підприємств скасована сплата податків та комунальних послуг.

Безумовно, у порівнянні з розвиненими країнами в Україні немає економічних можливостей впроваджувати обширі програми допомоги, стверджує Лабазюк. Натомість можна прийняти низку законодавчих рішень, які передбачають тимчасові послаблення для бізнесу під час карантину. Основною метою таких заходів є максимально можливе скорочення фінансових зобов’язань малого бізнесу перед державою, орендодавцями, а також скасування штрафних санкцій за невиконання домовленостей із партнерами.

«До мене часто звертаються виробники в регіоні з проханням повипливати на ситуацію. Зокрема, Асоціація підприємців Хмельницька від імені всіх підприємців України звернулася з проханням доопрацювати та ухвалити проекти для підтримки бізнесу — щодо РРО та інші, на яких бізнес наполягає вже більше року. Підтримати бізнес сьогодні — це надзвичайно важливе для держави завдання», – говорить Сергій Лабазюк.

Також партія «ЗА МАЙБУТНЄ» закликає терміново розглянути у Верховній Раді ініціативу регіонів щодо облгазів. Мова йде про наявне монопольне становище на ринку постачання газу та збільшення тарифів на розподіл газу. Необхідно провести перевірку приватизації облгазів; повернути незаконно приватизовані газові мережі, майно та обладнання в державну або комунальну власність; встановити економічно обґрунтовані тарифи на розподіл газу.

«Уже сьогодні слід подбати про чіткі кроки з виконанням короткострокових завдань із накопичення достатніх запасів газу та вугілля», – підсумував народний депутат.

" " " "